2020.11.29. - Taksony

Milliárdokat ér a bálnafigyelésre épülõ ökoturizmus

Milliárdokat ér a bálnafigyelésre épülõ ökoturizmus
Világszerte több mint 2,1 milliárd dollár (488 milliárd forint) bevétel származott tavaly a bálnafigyelésre épülõ ökoturizmusból, amely évente 10 százalékos növekedés elé nézhet - derült ki egy friss tanulmányból.

A legújabb eredmények ismét feleleveníthetik azt a régóta tartó vitát, hogy vajon a tengeri emlõsök élve vagy halva érnek-e többet. A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) múlt heti agadiri ülésén ötéves stratégiai tervet fogadott el, amelynek célja a bálnalesek gazdasági elõnyeinek és ökológiai kockázatainak feltérképezése.
bohócdoktor vizit szja 1%

Tavaly mintegy 13 millió ökoturista fizetett azért, hogy természetes élõhelyén csodálhassa meg a tenger óriásait. A bálnalesek világszerte 13 ezer embernek biztosítottak munkahelyet és megélhetést a part menti területeken - derült ki a tanulmányból.

"Mindez azt bizonyítja, anélkül is komoly bevételeink származhatnak a bálnákból, hogy megölnénk õket" - mondta Rashid Sumaila, a tanulmány társszerzõje, a Brit Columbia-i Egyetem kutatója.

A Marine Policy címû szakfolyóiratban megjelent beszámoló szerint az elmúlt két évtized során folyamatosan növekedett a bálnaturizmus népszerûsége, amely a jövõben több mint 400 millió dollár (93 milliárd forint) bevételt és 5700 új munkahelyet jelenthetne évente.

"Mivel nincsenek megfelelõ számítási módszereink, ezért ezek az adatok csak becsült eredményeknek számítanak. A valódi adatok valószínûleg sokkal kedvezõbbek lennének" - magyarázta Sumaila.

Az ökoturizmus fejlõdésébõl származó bevételeknek legalább fele a fejlõdõ országok part menti közösségeinek jelentene komoly hasznot, elsõsorban a Karib-tengeri szigeteken, Latin-Amerikában és Afrikában, ahol a halászat már amúgy is hanyatlásnak indult. "A bálnamegfigyelõ túrákat a helyi halászok szervezhetnék, mert jól ismerik a területet, ráadásul kevés anyagi befektetéssel is elkezdhetõ ez a tevékenység" - olvasható a tanulmányban.