2021.01.25. - Pál

Szocsi a szõnyeg alá söpri Dubai-t?

Szocsi a szõnyeg alá söpri Dubai-t?
Gyerekkoromban divat volt a fekete-tengeri Szocsiba járni nyaralni. Akkoriban olyan kép élt róla a fejemben, mint a balatoni Aranypartról: szakszervezeti és pártüdülõk, vízpart, sör és fõtt kukorica.

A Fekete-tenger keleti partján, nagyjából a bulgáriai Várnával egy magasságban, az orosz-grúz határ közelében helyezkedik el Szocsi, ami a szovjet érában felkapott nyaralóhely volt, Magyarországról is szívesen utaztak oda a Tupoljev és Iljusin charter járatokon a turisták. Késõbb, a rendszerváltást követõen divatosabb lett Tenerifén és a Costa Bravan nyaralni.
bohócdoktor vizit szja 1%

Szocsit pedig teljesen kitörölték az utazási irodák kínálatukból. 2014-ben Szocsiban rendezik a téli olimpiát, valószínûleg ezért tûnik fel a város a világ híreiben, mégis meglepetésként hatott az a képsor, amit az English Russia nevû oldal mutatott be egy új és nagyon ambíciózus tervrõl, amelyet az A. Asadov építészeti stúdió tervezett Szocsi turizmusának felvirágoztatására. A képsoron mesterséges szigeteken kialakított luxus szálloda komplexum látható, és ha nem tudnánk a hátterét, könnyen hihetnénk, hogy Dubai következõ projektjét látjuk.

A szállodák alapját az olajfinomítók mintájára kívánja megépíteni a tervezõ, energiaellátásukat pedig környezetbarát alternatív energia felhasználásával szeretné megvalósítani. A szálloda-komplexumok négy különbözõ alakzatban, egymás közelében foglalnának helyet, mindegyiknek autóval is használható híd-szerû összeköttetése lenne a szárazfölddel. A négy komplexum a következõ:

Szocsi - Kikötõ Hotel

A tervezõ szerint ez a legrealisztikusabb terv a Kikötõ Hotel, ami közvetlenül a partról indul és egy földnyelvhez hasonlóan lóg be a tengerbe.

A Katamarán

A Katamarán a két testû hajóhoz hasonlóan két alapra épül, a két alapon egy-egy épület lesz, amelyet teraszos tetejû csarnok köt össze. Az épületegyüttest a késõbbiekben a tenger irányába bõvíteni lehet.

Tengeri Csillag Hotel

A Tengeri Csillag kmplexum 5 épületbõl áll, amelyek elhelyezkedése egy tengeri csillag formájára emlékeztet. Az épületek között egy-egy zöld terasz épül, amelyek virágszirmokat ábrázolnak.

Az Olimpiai sziget

Az olimpiai ötkarikához hasonlóan 5 kör alakú szigeten terveznek egy-egy szállodaépületet. Az öt sziget - az olimpiai karikákhoz hasonlóan - az öt kontinenst szimbolizálják. Az öt szigetet mind a szárazfölddel, mind egymással autós és gyalogos hidak fogják összekötni.