2021.06.22. - Paulina

Desing-os üdülõ a Mustaluoto szigeten

Desing-os üdülõ a Mustaluoto szigeten
A képeken egy finn üdülõház látható, amely elhelyezkedésével, egyszerûségével és tájba illeszkedõ formájával hívja fel magára a figyelmet. Illetve nem hívja, ezért jó.

Az érdeklõdés felkeltésére most egy könnyen megjegyezhetõ kreditsor következik: a Villa Mecklin névre hallgató, Mustaluoto szigetén, Naantali város peremén álló épületet a finn Huttunen–Lipasti–Pakkanen Architects építészei tervezték egy 2004-ben elkövetett lékhorgászatot követõen.
bohócdoktor vizit szja 1%

A baráti társaság a befagyott tengeren át érkezett az egyébként csak komppal megközelíthetõ szigetre, majd, miután elég hala fogtak a jég alól, hozzáláttak a terepfelmérésnek, a legmegfelelõbb hely kiválasztásának.

Szerencsére a közelben egy üdülõpközpont is található, így a helyszíni munkát nem kellett abbahagyni. Horgászás, szauna és tengerparti láblógatás mellett folyt a minden részletre kiterjedõ tervezés.

A javarészt saját munkával megépült üdülõ minden elemében az egyszerûségre törekszik, nincsenek kifinomult burkolatok, látványos design-megoldások, de nincs is rájuk szükség. Az elnyújtott forma, és a fa burkolat szépen illeszkedik a parti sziklák és az erdõ fái közé.

A bejárat az erdõ felõl helyezkedik el, így aki belép, elsõként a puritán, de jellemzõen finn belsõ terekkel találkozik, majd a tekintélyes teraszra lépve kinyílik elõtte a tengerparti kilátás. A terasz közepébe "vágott", lefedhetõ grillezõ az épület egyik legerõsebb eleme. Szauna is van, de ezt nyilván nem kell külön kiemelni.