rss
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

 • USA : Beutazási feltételek, vámszabályok és tanácsok utazóknak

 • Az Egyesült Államok gyönyörû, változatos ország barátságos emberekkel és lenyûgözõ helyekkel, ahol mindenki izgalmas élményekkel gazdagodhat.

  Mindegy, hogy milyen vakációról álmodik valaki - síelni szeretne a nyugati Sziklás-hegységben vagy San Francisco drótkötélvontatta öreg villamosán döcögne, kempingezni szeretne valamelyik nemzeti parkunkban vagy Kalifornia partjainál szörfözne, napon barnulna és salsát táncolna Miamiban, végiglátogatná New England történelmi otthonait vagy egy Broadway show-t szeretne megnézni, az Amerikában megteheti.

  bohócdoktor vizit szja 1%

  Az Egyesült Államok a lehetõségek földje, ahol mindenki találhat ízlésének és anyagi lehetõségeinek megfelelõ kikapcsolódást.

  ESTA elektronikus beutazási engedély díjköteles 2010. szeptember 8 óta.

  A rövid idõtartamú, turizmus vagy üzleti célból történõ beutazáshoz kiváltott elektronikus beutazási engedély (ESTA) díjkötelessé válik. A 14 dolláros díjat a kérelem rögzítésekor, bankkártyával kell kifizetni. Az amerikai rendszer egyelõre csak a „Mastercard”, „VISA”, „American Express” és a „Discover” emblémával ellátott bankkártyákat fogadja el.

  A fenti idõpontig kiváltott engedélyek után nem kell díjat fizetni; azok továbbra is érvényesek maradnak a kiállítástól számított 2 évig, vagy az útlevél lejártáig.

  Azok, akik a vízummentességi program keretében a szárazföldi határokon keresztül kívánnak belépni az Egyesült Államokba, továbbra is az I-94W adatlap kitöltésével és az eddigi illeték – 6 USD - megfizetésével tehetik meg azt

  Azok részére, akik e-mail- címet adtak meg jelentkezésükkor, a rendszer 30 nappal az ESTA lejárta elõtt figyelmeztetést fog küldeni.

  Tekintettel arra, hogy az interneten több honlapon is kínálnak különbözõ összegekért ESTA beutazási engedélyeket, fokozottan felhívjuk a figyelmet arra, hogy csak az amerikai kormányzati ESTA bejelentkezési internetes portálon keresztül lehet ESTA engedélyt kérelmezni és annak díját kifizetni. Más, harmadik fél internetes díjátutalási ajánlatát ne fogadják el!  A vízummentes beutazás feltételei

  Az Amerikai Egyesült Államok vízummentességi programja (angolul: Visa Waiver Program) keretében 2008. november 17-tõl vízummentesen utazhatnak be az Egyesült Államokba a magyar állampolgárok, ha a következõ feltételek mindegyikének megfelelnek:

  - beutazásuk célja turizmus, látogatási vagy üzleti;
  - rendelkeznek érvényes, 2006. augusztus 28-át követõen kiállított bordó színû (ún. elektronikus vagy biometrikus) útlevéllel;
  - tartózkodásuk idõtartama nem haladja meg a 90 napot;
  - rendelkeznek érvényes, az Elektronikus Beutazás-engedélyezési Rendszerben kiállított beutazási engedéllyel (angolul: Electronic System of Travel Authorization, a továbbiakban: ESTA), melyet az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériumának ESTA honlapjára feljelentkezve kaptak (részletes tájékoztató lejjebb található);
  - rendelkeznek érvényes, állandó tartózkodási helyükre vissza-, illetve továbbutazásra szolgáló menetjeggyel (az elektronikusan foglalt menetjegyet ki kell nyomtatni és szükség esetén bemutatni);
  - rendelkeznek tartózkodásuk idõtartamára érvényes utasbiztosítással;
  - szükség esetén igazolni tudják az egyesült államokbeli tartózkodási helyüket (szállásfoglalás vagy meghívólevél), továbbá tartózkodásuk anyagi fedezetét;
  - az Egyesült Államokból tervezett hazautazásuk napját útlevelük érvényessége még legalább hat hónappal meghaladja.

  Az érvényes vízummal rendelkezõk továbbra is beutazhatnak az Egyesült Államokba az ESTA igénylése nélkül, a vízum érvényességi idején belül, függetlenül attól, hogy a vízum a régi (kék borítójú) vagy az új, biometrikus (bordó fedõlapú) útlevélben található. A beutazásra akkor is sor kerülhet, ha az érvényes vízum egy lejárt érvényességû kék színû útlevélben található akkor, ha a beutazni szándékozó rendelkezik érvényes elektronikus vagy biometrikus (bordó borítójú) útlevéllel (a lejárt, kék borítójú útlevelet ez esetben a beutazónak magával kell vinnie).

  Figyelem!

  A fentiektõl eltérõ, minden egyéb esetben továbbra is vízumot kell igényelni. Így például (a teljesség igénye nélkül):

  - ha a tartózkodás tervezett ideje meghaladja a 90 napot;
  - a munkavállalási vagy tanulmányi céllal az Egyesült Államokba utazni kívánóknak;
  - újságíróknak, a filmforgatási szándékkal beutazóknak;
  - régi típusú (kék útlevéllel) rendelkezõknek;
  - akik az ESTA rendszeren keresztül elutasító választ kaptak.

  Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államokba történõ belépést nem garantálja sem az érvényes útlevél, sem az ESTA rendszerben beszerzett beutazási engedély. A tényleges belépés engedélyezésérõl továbbra is az Egyesült Államok határátlépési pontjánál a bevándorlási tisztviselõ dönt.

  További fontos információk

  A vízummentes utazás keretében az Egyesült Államokba új típusú elektronikus vagy biometrikus (bordó borítójú) útlevéllel rendelkezõ, turizmus, látogatási vagy üzleti céllal belépni szándékozó, érvényes vízummal egyébként nem rendelkezõ állampolgárnak az Egyesült Államokba való utazás elõtt elektronikus úton beutazási engedélyt kell kérnie az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma (Department of Homeland Security) által üzemeltetett ún. Elektronikus Beutazás-engedélyezési Rendszerben (Electronic System of Travel Authorization, a továbbiakban: ESTÁ-ban). Az ESTÁ-t tranzitálás esetén is ki kell tölteni. Az ESTA kitöltését internetes csatlakozással nem rendelkezõ kérelmezõk részére harmadik személy (például más családtag vagy utazási iroda) is elvégezheti. Az ESTÁ-t jelenleg angol, cseh, dán, holland, észt, finn, francia, német, izlandi, olasz, japán, norvég, portugál, spanyol, svéd és szlovén nyelveken lehet kitölteni. Az ESTA weboldal magyar nyelvû változata várhatóan még az év vége elõtt elérhetõ lesz. Ideiglenesen rendelkezésre áll egy tájékoztató jellegû fordítás.

  Az ESTA lényegében internetes kérdõív, amelyet az utazás elõtt bármikor, de legkésõbb az utazás kezdetét megelõzõ 72 órával kell kitölteni.

  A kérdõív elérhetõ a https://esta.cbp.dhs.gov címen.

  A kitöltést követõen az automatikus és on-line rendszer néhány percen, illetve néhány órán belül visszaigazolja az elektronikus kérelmet. A rendszer vagy elfogadja (angolul: Authorization approved), vagy visszautasítja a kérelmet (angolul: Travel not authorized), vagy függõ státuszt (angolul: Authorization pending) mutat. Ez utóbbi esetében 72 órán belül sakérelmezõ megkapja a végleges választ az elfogadásról vagy elutasításról. Ha a kérelem elutasításra kerül, az amerikai nagykövetségen kell vízumért folyamodni. Az Egyesült Államokba történõ beutazásra ilyen esetben vízum beszerzése elõtt nem kerülhet sor.

  Az ESTA vagy a vízum meglétét a repülõtéren a bejelentkezési pultnál (check-in) a légitársaság alkalmazottai ellenõrzik, és ha az egyesült államokbeli cél- vagy tranzitállomásra az utas nem rendelkezik ESTÁ-val és elektronikus vagy biometrikus útlevéllel (bordó borítójú útlevéllel) vagy vízummal és érvényes (kék, illetve bordó borítójú) útlevéllel, nem szállhat fel a repülõgép fedélzetére. Javasoljuk, hogy az utazók nyomtassák ki a beutazási engedélyt tartalmazó ESTÁ-t (az igazolási számot tartalmazó elektronikus iratot), hogy a reptéren a check-in során a légitársaság alkalmazottainak fel tudják mutatni.

  Az ESTÁ-ban személyes adatokat (családi és keresztnév, nem, születési hely és idõ, állampolgárság, e-mail cím, telefonszám), az útlevél adatait (érvényesség ideje, kibocsátás ideje, kibocsátó ország, útlevélszám), valamint az utazási információkat (légitársaság kódja, járat száma, a felszállás szerinti város), valamint az egyesült államokbeli tartózkodás címét kell megadni. Válaszolni kell továbbá egyes betegségekre (például gonorrhea, lepra, HIV, szifilisz, aktív tuberkolózis), kábítószer-függõségre, a büntetett elõéletre vonatkozó kérdésekre, valamint nyilatkozni kell a munkavállalási szándékról. Az ESTA kérdések közül az egyik arra vonatkozik, hogy a kérelmezõnek korábban volt-e elutasított vízumkérelme. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy nagyobb eséllyel fogja a rendszer az ESTA kérelmüket elutasítani azoknak, akiknek korábban az amerikai vízumkérelmét is elutasították. Ebben az esetben vízumot kell igényelni.

  Az ESTA kitöltése jelenleg díjmentes. Az ESTA az útlevél érvényességi idejéig, de legfeljebb két évig érvényes. Amennyiben változás állna be az ESTÁ-ban megadott alábbi adatokban: e-mail cím, a telefonszám, a légitársaság és járatszám, a felszállás szerinti város, valamint az egyesült államokbeli tartózkodás cím, annyiban ezeket a rendszerbe történõ újbóli bejelentkezéssel – on-line - módosítani lehet. Ha az utas bármely más adata változna, úgy új ESTÁ-t kell kitöltenie.

  Fontos tudnivalók az Egyesült Államok területére történõ belépésrõl

  Az ESTA vagy az érvényes amerikai vízum csupán arra adnak lehetõséget, hogy a külföldi állampolgár megjelenjen egy amerikai határátkelõhelyen, és bejelentse belépési szándékát. Ezért az amerikai bevándorlási hatóság a határon dönt a külföldi belépésének tényleges engedélyezésérõl. Ekkor kerül sor az egyesült államokbeli tartózkodás idõtartamának meghatározására, illetve engedélyezésére. A határon a bevándorlási hivatal munkatársa tûzi be az útlevélbe az utas által (a repülõgépen vagy az amerikai területre érkezés szerinti repülõtéri határállomáson) kitöltött és a felülbélyegzett I-94-es jelzésû beutazó lap megfelelõ részét. Az e lapon található pecsét és bejegyzés jelzi, hogy az utas meddig tartózkodhat az Egyesült Államokban. A beutazó lapon szereplõ határidõt pontosan be kell tartani, ellenkezõ esetben akár 3-10 évre is kitilthatják a túltartózkodót az USA területérõl.

  Fontos, hogy a beutazó csak az ESTA (turizmus, látogatás, üzleti) vagy a vízum (tanulmányi, munkavállalói stb.) fajtájának megfelelõ ideig és céllal tartózkodhat az országban. A bevándorlási tisztviselõk különös figyelmet fordítanak minden olyan tényre, körülményre, ami illegális munkavállalási szándékra utalhat. Ha felmerül annak gyanúja, hogy a külföldi a vízumkérelemben meghatározottól eltérõ szándékkal érkezik, megtagadják a beléptetést, és visszafordítják. Erre utaló körülmény lehet különösen bizonyítványok, foglalkozás gyakorlásához szükséges eszközök, továbbá olyan okmányok birtoklása, amelyek valamilyen módon összefüggésbe hozhatók a munkavállalás lehetõségével.

  Belépéskor rendelkezni kell megfelelõ anyagi fedezettel a tartózkodás idõtartamára: meghívás esetén hivatalos meghívólevéllel, valamint a visszautazást biztosító repülõjeggyel. Nincs konkrétan megjelölt napi összeg, de a bevándorlási tisztviselõ vizsgálhatja, hogy a beutazni szándékozó rendelkezik e a tervezett tartózkodás idõtartamának megfelelõ, ésszerûen szükségesnek tartott anyagi fedezettel.

  A bevándorlási hatóság abban az esetben is megtagadja a külföldi belépését, ha a visszautazásra szóló repülõjegy az engedélyezhetõ tartózkodás utáni idõpontra szól. Belépésnél kérhetik a visszautazásra szóló repülõjegy felmutatását.

  A vízumot tartalmazó útlevélnek legalább a tervezett amerikai tartózkodás végéig kell érvényesnek lennie.

  A beutazó lap mellett vámáru nyilatkozat kitöltése is kötelezõ. 10 ezer dollár készpénznél nagyobb összeg bevitele esetén vámnyilatkozatot kell kitölteni. Tilos élelmiszer, növény USA-ba történõ bevitele.

  US-VISIT program:

  Az Amerikai Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma (DHS) által 2004. január 5-én bevezetett un. US-VISIT program (errõl részletes tájékoztató található a www.dhs.gov/us-visit honlapon) követelményei szerint az USA nemzetközi repülõterein és kikötõiben az országba ideiglenes tartózkodási céllal belépni szándékozó külföldiek hagyományos idegenrendészeti ellenõrzését kiegészítették biometrikus adataik (digitális arcfénykép és tíz ujj lenyomatának) ellenõrzésével.

  Az intézkedés célja, hogy hatékonyabban azonosítani lehessen azokat a személyeket, akik veszélyt jelenthetnek az USA nemzetbiztonságára, elõzõleg megsértették az amerikai bevándorlási szabályokat, vagy akik az USA-ban, esetleg más országban bûncselekményt követtek el.

  A biometrikus adatfelvétel gyakorlatát az USA valamennyi vízumkibocsátó nagykövetségén és konzulátusán alkalmazzák. Ahol már bevezették ugyanezt az ellenõrzést a külföldiek kiutazása vonatkozásában is, ott kötelezõ ezt alkalmazni, illetve abban részt venni. A biometrikus adatok rögzítése digitális kamerával és elektronikus ujjlenyomat leolvasóval történik a beléptetéskor, ami a korábbi ellenõrzési folyamatot néhány másodperccel hosszabbítja meg.

  Az intézkedés hatálya kiterjed az USA-ba nem bevándorló vízummal belépni szándékozó minden magyar állampolgárra. A Belbiztonsági Minisztérium közleménye szerint az a külföldi, aki belépéskor nem veti magát alá a biometrikus adatok ellenõrzésének, belépési szándékát önként visszavonhatja, és visszatérhet kiindulási országába; ellenkezõ esetben a bevándorlási hatóság az USA területérõl visszafordítja. Az új biometrikus be- és kiléptetési rendszerrel kapcsolatos intézkedések alól kivételt képeznek az A-1, A-2, G-1, G-2, G-3, G-4, NATO 1-6 típusú vízummal rendelkezõk, valamint a 14 év alatti és a 79 év feletti beutazók. • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Karcag - A nagykunság fõvárosa

  Karcagon a „Nagykunság fõvárosában” huszonhárom-ezren élnek. A város alapítói, a térség benépesítõi a kunok voltak, akiket IV. Béla király telepített le itt a tatárjárás után.

  A kunok nomád életformájukat a XV. századtól feladták s megkezdõdött beolvadásuk a magyarságba. A régi kiváltságokból eredõ kun öntudat még napjainkban is él az itt élõk lelkében. Az egykori szokásokat eleveníti fel a kunkapitány-választás, a háromévenként megrendezett Kunok Világtalálkozója, ezeket erõsíti a meglévõ magyar-kazak sokoldalú kapcsolat is.

 • Csehország - 6. rész (Pilzen és régiója 2.)

  3. Látnivaló Pilzen régió:
  A Pilzeni Állat- és botanikus kert


  A változatos modern biopark – vegyes állat- és botanikai kiállításokkal, vizes területekkel, arborétummal, sziklákkal és parkokkal – Pilzen központja közelében található. Az idelátogató megcsodálhatja Európa második legnagyobb medveházát, a majmok és ragadozó vadállatok kifutóit, az üvegházat, vagy pedig végigmehet a negyedkor természetének fejlõdését bemutató tanösvényen.

 • Peking az új metropolisz

  Hova is lett a régi Kína? - kérdezi önkéntelenül a látogató. A szálloda boltjában képes levelezõlapokat árulnak, amelyeken egérszürke emberek és régi a városnegyedek láthatók, de ma már mindez a múlté. A modern Peking tarka, fiatal, dinamikus és jövõorientált. A 15 millió lakosú metropolisz utcáit benépesítõ nyugati stílusú, nyelveket beszélõ és világot látott emberek - hivatalosan még mindig -népköztársaság államapparátusában is megtalálhatók. Az ország lélegzetelállító fejlõdésen ment át az utóbbi években, amióta elkötelezte magát a gazdasági nyitás mellett.

 • A világ legjobb városának Kiotót választották meg

  A világ legjobb városának Kiotót választották megKiotót választották meg a világ legjobb városának, amely a rangsorban olyan kedvelt úti célokat utasított maga mögé, mint Bangkok, Isztambul, Barcelona vagy Róma. Az egykori császárváros, amely ősi templomairól és szentélyeiről ismert, méltán nyerte el az előkelő helyezést, hiszen nem kevesebb, mint 17 világörökségi helyszínnel büszkélkedhet. Emellett egy mai napig működő gésa negyed is megtalálható Japán egykori fővárosában. Kiotó ikonikus látványossága, a Fushimi Inari-Taisha szentély Japán legnépszerűbb látványossága díját nyerte el.

 • Sanghaj - A Kelet Gyöngyszeme

  Vannak városok, melyek az emberiség története során egy cseppet sem veszítettek fontosságukból. Sanghaj éppen ilyen: mindig a középpontban volt.

  A Kelet varázslatos világa sok utazót csábított már Kínába. Legtöbbjük hónapokat töltött el Ázsia szívében, rizsföldek között, a mozdulatlan idõ ölelésében.

  Sanghaj a tengerre épült, mégis hatalmas területen fekszik, mégis jól körülhatárolható belvárosa van, ahová az európai embernek mindenképpen érdemes elmennie.

 • Lombardia: Világ az Alpok lábainál

  Lombardia területének nagyságát tekintve a 4. helyet foglalja el Itália régió között, Szicília, Piemont, Szardínia után. Morfológiailag meglehetõsen egyszerû a táj.

  Területének több, mint 40%-a hegyvidék. Északi része az alpesi zónához tartozik (Alpi Lepontine e Retiche). Legmagasabb pontja a Bernina masszívuma (4 049 m), de több impozáns hegycsúcs magasodik 3 000 m fölé, köztük a Disgrazia (3 678 m) Svájc határán, az Adamello (3 554 m) és az Ortles-Cevedale (3 899 m) Trentino–Alto Adige határán.

 • Wiyanawanda – Borvidék az Égei-tengernél

  Minõségi és mennyiségi boom a bortermelésben – A borkultúra reneszánsza Törökországban

  Bécs/Budapest, 29.07.2008 – Dimrit, Sergikarasi, Narine. Ilyen ragyogó neveket viselnek azok a termékeny, nemesített szõlõfajták, amelyeket napjainkban Törökországban termesztenek. A Boszporusz országában reneszánszát ünnepli az évezredes borászati hagyományokra épülõ borkultúra.

 • A Vatikán szerint a Zöld túrizmus mentheti meg a Földet

  Vatikánváros - Gyaloglás, környezetkímélõ közlekedés, természeti környezetben elhelyezkedõ szállodák - a Vatikán a nyári vakáció küszöbén a héten jó tanácsokkal látta el a turistákat, akiket felszólít a "felelõsség etikájára" a globális felmelegedés okozta károkkal szemben.

  "Az idegenforgalom jellegénél fogva hozzájárulhat az élet fennmaradásához a Földön és fékezheti az aggasztó globális felmelegedés kiszélesedését" - áll a Vatikán Elvándorlók és Úton lévõk Pápai Tanácsának közleményében.

 • Ausztrália - Korallok között teknõsökkel és rájákkal

  Ausztrália keleti partjától nem messze található az UNESCO világörökségeinek listáján is szereplõ fantasztikus képzõdmény, a Nagy Ausztrál Korallzátony. Több száz kilométeren a parttól nem túlságosan messze található íve egyike a világ néhány háborítatlan természeti csodájának. Déli szakasza annyira közel fekszik a szárazföldhöz, hogy a kisebb pénzû turisták számára akár hajóval is megközelíthetõ egy napos kirándulás keretében.

 • Rekord Japánban: több mint 4,33 millió vendég fél év alatt

  Tokió - 4 millió 330 ezer külföldi érkezett Japánba az év elsõ hat hónapjában, több mint 10 százalékkal több, mint egy évvel korábban, ami új rekordot jelent - közölte a japán országos turisztikai szervezet.

  Elõször fordult elõ, hogy januártól június végéig több mint négymillió látogató - üzletember és turista - kereste fel a Felkelõ Nap országát. A sikerben nagy szerepe volt a külföldön megrendezett Japán promóciónak is.

 • Látogatható lesz Montecristo szigete

  Negyven éven át védett állatok és növények bölcsõje volt a toszkán tengeren levõ Montecristo szigete, ahova kizárólag engedéllyel lehetett belépni: a természetvédelmi terület most megnyitja kapuit, a tervek szerint fejenként 50 eurós belépõdíjat kérve a látogatóktól. Még a kalandregényét errõl a szigetrõl elnevezõ idõsebb Alexandre Dumas sem járt soha Montecristón. Amikor a XIX. század közepén megírta könyvét (Monte Cristo grófja), a Toszkána partjaival szemközti sziget lakatlan volt. Az olasz egységesítést követõen, 1878-tól börtönként mûködött, késõbb pedig III. Viktor Emánuel király vadászbirtoka lett.

 • Kijev csodái

  A végeláthatatlan sztyeppék országának egyik legrégibb városa Kijev. Ukrajna fõvárosát az V. században alapították.

  A három millió lakosú fõváros, a valamikori Kijevi Rusz bölcsõje a Dnyeper partján fekszik. A város túlélte a mongol inváziót, a pusztító tüzeket, a kommunista várostervezést és a második világháború rombolását. Kijev központjától gyalog sincs messze az óváros, melynek leghíresebb látnivalója a XI. században épült Szent Szófia Székesegyház.

 • Koppenhága

  Évszázados városléte és polgári hagyományai ellenére Koppenhága fiatalos és könnyed város benyomását kelti. Nem csupán híres múzeumok, színházak, galériák és a modern dán design Európa-szerte elismert központja - itt virágzik az iparmûvészet meg az alternatív kultúra is. A látogató lépten-nyomon érzékeli az individualizmus és a tolerancia légkörét. A világ valószínûleg leghosszabb sétálóutcáján...

 • Horvátország kedvelt célpontjai a Plitvicei tavak, a Krka folyó vízesései és a Brioni szigetcsoport

  Kétmillió látogató a horvát nemzeti parkokban

  Több mint kétmillió látogatója volt Horvátország nyolc nemzeti parkjának a múlt év elsõ kilenc hónapjában, legtöbben a Plitvicei tavakat, a Krka folyó vízeséseit és a Brioni szigetcsoportot keresték fel - derül ki a Horvát Idegenforgalmi Közösség MTI-hez eljuttatott adataiból.

  A Plitvicei-tavakhoz 873 ezer turista látogatott el, a dalmáciai Krka Nemzeti Parkban 666 ezer turistát regisztráltak, Brionit pedig 162 ezren keresték fel.

 • Nyaralás 2008 - hol fogunk nyaralni és mennyiért 2008-ban?

  Hamarosan nyílik az Utazás 2008 kiállítás, amely évrõl évre vonzza az utazni vágyókat. Igaz, egyre többen már a tülekedés és a sorbaállás helyett az internetet használják keresgélésre, láthatóan ez az a kiállítás, ami mindenkinek eszébe juttatja az idei nyaralás kiválasztásának lehetõségét. Nem téved az, aki ilyenkor keresgél, hiszen akár 30%-ot is spórolhat, ha most lefoglalja a nyaralását. A jó hír az, hogy minden kedvezmény igénybe vehetõ az on-line foglalások esetében is, tehát érdemes meglátogatnunk a nagy gyûjtõ portálokat, amelyeket több ezer lehetõséget kínálva biztosítják a kedvezõ árakat.

 • Magyar turistaútvonal nyílt Kárpátalján

  Ungvá - A magyar vonatkozású földrajzi, történelmi és kulturális emlékhelyeket érintõ turistaútvonal nyílt Kárpátalján.

  A magyar turistaútvonal tervét az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) turisztikai tanszékének és a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal európai integrációs, külgazdasági és idegenforgalmi fõosztályának a munkatársai dolgozták ki.

  A projekt négy túravonalból áll, köztük az elsõ a "honfoglalás útja", amely a Vereckei-hágón kezdõdik és az ukrán-magyar határ mellett fekvõ Mezõkaszonyban ér véget.

 • Európa teteje - Davos

  A három- és négyezer méteres hegycsúcsokkal büszkélkedő Svájcnak - s egyben kontinensünknek - legmagasabban fekvő városa Davos. A múlt században ismertté vált gyógyüdülőhely ma világhírű konferenciaközpont, nemzetközi sportversenyek színhelye - elsősorban azonban igazi turisztikai fellegvár. A német ajkú őslakosság, a walser népcsoport apró ablakú faházaiból már alig akad mutatóban...

 • A megvalósult álom: Aitutaki

  Ezt a nagyszerû és távoli szigetet az álmok szigetének is nevezhetnénk, ahol az álmok valósággá válnak. Egy háromszög alakú korallsziget, ha felkelne az óceán fenékrõl, 4000 méter magas lenne. Aitutaki három vulkanikus és 12 korall szigetecskébõl (motus) áll.

  A szigetet 900 körül a feltételezések szerint elõször a legendás hírû Polinéz felfedezõ, Ru fedezte fel. Õ volt, aki elõször elkeresztelte a szigetet, és a Utataki Enua O Ru Ki Te Moana nevet adta. Durván lefordítva azt jelenti, egy rakomány ember szállítása az óceánon keresztül Ru vezetésével.

 • Ősszel a leggyönyörűbb Toscana

  Ősszel a leggyönyörűbb ToscanaToscana az olasz reneszánsz szülőföldje, kiemelkedő alkotásokkal az építészet, festészet és szobrászat területén. A mesés szépségű táj, a Földközi-tenger partvidéke, a számos történelmi és művészettörténeti látnivalóban bővelkedő város, - mint Firenze, Siena, Lucca, Pisa, San Gimignano, Cortona, Volterra – egész évben vonzóvá teszik Toscanat a turisták számára. Éppen ezért ezt a tartományt autóval célszerű megközelíteni: az érdekes városok egymástól legfeljebb 100 kilométer távolságba esnek.

 • Nógrád megye

  Nógrád megye palóc-vidéke felejthetetlen kikapcsolódást nyújt mindazoknak, akik szabadságuk alatt a helyi hagyományokat közelebbrõl is meg szeretnék ismerni.

  Messze földön híres palóc vendégszeretet, helyben készített palóc ételek és italok, takaros palóc házak és szállások,… mindezek az Ön gondtalan pihenését szolgálják. Hollókõ Világörökségi helyszín, Nógrád megye egyik legkedveltebb turistacélpontja, ahol szervezett programokon ismerhetjük meg a palócok híres hagyományait.

 • USA : Beutazási feltételek, vámszabályok és tanácsok utazóknak

  Az Egyesült Államok gyönyörû, változatos ország barátságos emberekkel és lenyûgözõ helyekkel, ahol mindenki izgalmas élményekkel gazdagodhat.

  Mindegy, hogy milyen vakációról álmodik valaki - síelni szeretne a nyugati Sziklás-hegységben vagy San Francisco drótkötélvontatta öreg villamosán döcögne, kempingezni szeretne valamelyik nemzeti parkunkban vagy Kalifornia partjainál szörfözne, napon barnulna és salsát táncolna Miamiban, végiglátogatná New England történelmi otthonait vagy egy Broadway show-t szeretne megnézni, az Amerikában megteheti.

 • Dél-Afrika egzotikus varázsa

  Dél-Afrika az utóbbi években az egyik legjelentõsebb fogadó országa lett a nemzetközi turizmusnak. Ehhez hozzájárultak a jó szállodák, a kiváló infrastruktúra, a kellemes éghajlat, a barátságos emberek, a megfizethetõ árak és a látnivalók sokasága: a csodálatos tájak, a nemzeti parkok hihetetlenül gazdag állatvilága, a különleges vegetáció, az õslakosság egzotikus kultúrája, a történelmi emlékek bõsége és a gyönyörû városok szebbnél szebb épületei. E sokféleség és az itt élõ emberek legkülönfélébb bõrszíne és származása miatt szokták Dél-Afrikát szivárványországnak nevezni.

 • Újraidézik a középkort Sirokban

  Akár a középkorban, ismét lovagok népesíthetik majd be a siroki várat. Az elkövetkezõ egy évben ugyanis 365 millió forintot fordíthatnak az erõdítmény rekonstrukciójára. Többéves elõkészítõ munka után a Heves Megyei Sirokban ünnepélyesen aláírták a Végvárak világa - Sirok barlangvár turisztikai központ elnevezésû pályázati projekt támogatási szerzõdését - adta hírül a siroki önkormányzat. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-Magyarországi Operatív Programja keretében 365 millió forinttal támogatott beruházás a nyáron kezdõdhet el és a tervek szerint 2011 decemberére ér véget.

 • Tower of London

  Hosszú nevén Her Majesty's Royal Palace and Fortress The Tower of London a Temze partján található középkori épületegyüttes, ahol 1303 óta a brit koronaékszereket tartják.

  Története során több funkciót is betöltött. Szolgált fegyverraktárként, királyi palotaként, erõdítményként, és börtönként is. 1078-ban I. Vilmos rendeletére kezdõdött meg az építése, majd késõbb a tornyot vízesárkokkal és fallal vették körül. A Tower végül I. Edward idejében, 1275 és 1285 között lett befejezve.

 • Brunei, egy varázslatos ország

  A legtöbben vélhetõen csak annyit tudnak a világ egyik leggazdagabb országáról, hogy szultánja legendásan jómódú a kõolajlelõhelyek miatt. Ha azonban a térképen kellene elhelyezni, hiába keresnénk Kuvait és Abu Dhabi között, hiszen Délkelet-Ázsiában, Borneó szigetén fekszik ez az a csupán 570 km2-es területû ország. 280 ezer állampolgára ingyenes orvosi ellátásban, oktatásban és sportolási lehetõségekben részesül, míg a magas béreket nem terhei adó. Ennyi pozitívum mellett eltörpül az az apróság, hogy alkoholt a szigorú iszlám törvénykezés miatt sehol nem lehet vásárolni.

 • Üvegbõl épített igluhotel a sarkkörön túl

  A hagyományos és üvegbõl készült iglu szállást is kínáló hotelt az északi sarkkörön túl találjuk. Szauna után egy léken keresztül jutunk a tó vizébe, késõbb jégpohárból ihatjuk az üdítõt. A Hotel Kakslauttanen Finnországban, Saariselkä városában található, 250 kilométerrel a sarkkörtõl északra. Az iglu falu részeként kibérelhetõ, üveg "jégkunyhók" speciális, hõszigetelõ anyagból készülnek. A hagyományos technológiával szemben nem csak fagymentesen...

 • Abu Dhabi története

  A várost 1761-ben alapította a közeli Líva-oázisban élõ Jász-törzs, s 1769-ben maguk a törzs vezetõi is ide helyezték át székhelyüket a közeli al-Dzsivából.

  Abu-Dzabi történelmét a 19. század folyamán a szomszédos törzsekkel folytatott hadakozás jellemezte, s az állandósuló viszályok következményeként a város számottevõen nem is fejlõdött, a 20. század elején mindössze 6000 lakosa volt. Ugyanakkor egyre növekedett a brit befolyás, és az abu-dzabi emír, Zajd ibn Halífa (uralkodott 1855–1908) 1892-ben Nagy-Britannia protektorátusa alá helyezte emírségét.

 • Franciaország - wellness és szánkópálya

  Számos extra szolgáltatást nyújtanak a francia síparadicsomok: egyre több helyen összekötik a síelést a welness-szolgáltatásokkal az iszapfürdőtől a masszázsokig, sok helyen pedig a hagyományos síelés mellett extrém sportokat is űzhetünk. A francia Alpokban találjuk Európa legmagasabb csúcsát, válogathatunk a jobbnál jobb pályák között, és ha szerencsénk van, kifoghatunk egy pálya melletti szállást is – ehhez persze nem árt időben lefoglalni azt.

 • Titokzatos szigetek Indonéziában

  Nincs nagyobb kincs egy államban az õsöktõl örökölt, eredeti formájában megõrzött és a világ által csodált kultúránál. Indonézia nem csak természeti erõforrásokban és munkaerõben gazdag ország, de kultúrájában is az.

  Ez a kifejezés, hogy indonéz kultúra, egy sokszínû, elképzelhetetlenül õsi, markánsan eredeti, hatalmas emberi szellemi erõk összegzõdésével létrejött folyamat eddigi eredményeit takarja. Nincs a világon hozzá hasonlítható, ennyi hatást sikeresen asszimilálni képes rendszer.

 • Nógrádmegyer

  Nógrádmegyer, a honfoglaló Megyer törzs õsi fészke, Salgótarján és Szécsény között lévõ kisebb nagyobb dombok ölelte völgyben fekszik.

  A falut fenyõ, akác és tölgyerdõ veszik körül. Természetvédelmi területhez nem tartozik, de a vidéken erdei fenyõ és luc társulások, a domboldalakon elszórt foltokban borókaligetek kökénnyel és szederrel tarkított csoportosulásai találhatók. Erdeiben és rétjein sokféle védett növény található. Ilyenek a réti boglárka, bíboros kosbor és az országosan védett árvalányhaj.

bohócdoktor vizit szja 1%