rss
bolhapiac apróhirdetés feladás
 • Kánikulában nõtt a turizmus

 • Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió

  A kánikula jól jött a turizmusnak! Az év elsõ öt hónapjában ugyan visszaesésrõl számoltak be az ország legnagyobb turisztikai térségeiben mûködõ szolgáltatók, a kánikulával azonban a vendégek száma is nõtt a fõbb üdülõhelyeken.

  Az MTI által megkérdezett szakértõk és vállalkozók a válság hatásával, az árvízzel, a júniusban tapasztalt nem túl jó idõvel magyarázták, hogy szinte csak július elsõ két hetében indult be a forgalom.

  A balatoni turizmus alakulása vegyes képet mutat: a rossz idõjárás miatt gyengére sikerült elõszezon után már van, aki nem panaszkodik, és van, aki behozhatatlan visszaesésrõl ad számot.

  Hoffmann Henrik, a mintegy 150 turisztikai szolgáltatót tömörítõ Siófoki Fürdõegylet Turisztikai Egyesület elnöke arról számolt be, hogy az elõszezon sokak számára gyenge volt, de a fõszezon nem rosszabb a tavalyinál. A déli part keleti felét a Balaton Sound fesztivál szinte megtöltötte, a kánikula miatt pedig folyamatosan nõ a vendégek száma.

  A Balaton északi partján lévõ szálláshelyek közvetítésével foglakozó Midi Tourist tapasztalatai ennél kedvezõtlenebbek. Sall Csaba ügyvezetõ azt mondta: júniusban mintegy 25, júliusban 15 százalékkal volt alacsonyabb a forgalom, mint egy éve. Ennek a válság, a rossz idõjárás és a szúnyog invázió mellett az az oka, hogy az ország árvíz sújtotta részeibõl nemigen érkeznek, márpedig a badacsonyi iroda vendégkörének 70-75 százalékát a fõként üdülési csekkel fizetõ magyarok teszik ki. A hátrány már behozhatatlan, a cég 18-20 százalékos visszaesésre számít.

  A Tisza-tónál az áradás a többi üdülõkörzethez képest késõbbre tolta a fellendülést, hiszen sokakat tartott vissza, és csak július második hétvégéjétõl indult be a turizmus - számolt be több szolgáltató.

  A Tisza-tónál 10 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma május végéig a tavalyi év hasonló idõszakához viszonyítva. A külföldiek esetében 4, míg a hazai vendégeknél 13 százalékos volt a visszaesés.

  Egyebek mellett a válság miatti pénzszûke, az üdülési csekkek megadóztatása, illetve a Dunakanyarba vezetõ utak rossz állapota lehet az oka annak, hogy jelentõsen csökkent Visegrád, valamint a térség vendégforgalma - mondta a Visegrádon szállodát és két éttermet is mûködtetõ vállalkozó.

  Zeller Tibor elmondta, hogy a belföldi vendégek egyre kevesebbet költenek utazásra, ha mégis felkerekednek, akkor többnyire üdülési csekkjeiket használják fel a dunakanyari szállodákban, éttermekben.

  A hétvégi strandforgalom ugyan megnõtt, de a szállóvendégek száma nem emelkedett jelentõsen a kánikula, a vakáció, valamint annak ellenére sem, hogy két-három új, jó színvonalú szolgáltatást nyújtó szálloda nyílt a szezon kezdetére a Velencei tónál.

  A kereskedelmi szálláshelyeken a fõszezon ellenére sincs telt ház, s kevesebbet költenek a nyaralók, a strandoló vendégek. A vendéglátóhelyek forgalma nagyon visszafogott, s a tókörnyéki vállalkozók szerint kevesebben, s kevesebbet költenek. Az viszont már érzõdik az élelmiszerüzletek, szupermarketek forgalmán, hogy benépesültek a nyaralóházak.

  Hévízen az év elsõ öt hónapjában tapasztalt forgalomcsökkenés után ezekben a hetekben újból a tavalyival azonos számú látogatót regisztráltak - mondta Hegedûs Lajos, a Hévízgyógyfürdõ Nonprofit Kft. ügyvezetõ igazgatója. A turizmusban tapasztalt általános visszaesés miatt júniusig mintegy 5 százalékkal kevesebb vendég kereste fel a hévízi tavat és a hozzá kapcsolódó fürdõt. Júniusban azonban javultak a mutatók, nagyjából a tavalyival azonos szintre.
  Hozzátette: a mostani, kánikulai idõszakban naponta 3.500-4.000 látogató vált jegyet a tónál.

  Zalakaroson az év elsõ öt hónapja szintén visszaesést hozott, a tavalyihoz képest mintegy 10 százalékkal kevesebb vendég érkezett a fürdõbe, amelynek bevétele 7 százalékkal csökkent - közölte Horváth Vencel, a Gránit Gyógyfürdõ Zrt. elnök-vezérigazgatója. A szakember szerint az üdülési csekkes forgalom változatlan a tavalyihoz képest, de a drágább szolgáltatások iránt csökkent a kereslet. A kánikulával azonban itt is javulóban vannak az adatok.

  Július elsõ két hetében bõvülést mértek a sárvári gyógyfürdõben is: csaknem 30 százalékkal többen, mintegy 36-37 ezren keresték fel a fürdõt, mint egy évvel korábban - mondta Kós Melinda, a Sárvári Gyógyfürdõ Kft. értékesítési igazgatója. A szálláshelyekrõl naponta további 600-700 vendég veszi igénybe a fürdõ szolgáltatásit.

  Az év elsõ 5 hónapjában 6,4 százalékkal csökkent a vendégek száma Heves megyében az elõzõ év azonos idõszakához képest - tájékoztatott a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatósága. A vendégéjszakák száma is csökkent, összesen
  1,7 százalékkal. Az átlagos tartózkodási idõ viszont 5,1 százalékkal nõtt.

  Békés megyében Csongrád megyéhez hasonlóan a fürdõ turizmus a legnépszerûbb. Ennek alapján Gyulán és Orosháza-Gyopárosfürdõn fordulnak meg a legtöbben közölte a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. és Tourinform Iroda.

  Az idén májusig a megyébe mintegy 43 ezer turista érkezett. A legtöbben Gyulán töltötték idejüket, a fürdõ mellett a kulturális fesztiválok is vonzóak. A második helyen az eddigi adatok szerint Orosháza-Gyopárosfürdõ végzett több mint 7.200 vendéggel, de több mint 4.000 vendég választotta úti célként Békéscsabát és az arborétummal rendelkezõ Szarvast is.

  Csongrád megyébe a fürdõk mellett a Szegedi Szabadtéri Játékoknak és a gasztronómiai rendezvényeknek van nagy vendégcsalogató ereje Mihály Illés, a Szeged és Térsége Turisztikai Szolgáltató Kht. ügyvezetõ igazgatója szerint. A szakember szerint a gazdasági válság még mindig érzeteti hatását, hisz a turisták elsõsorban a last minute utakat keresik. Szegeden évente 300 ezer vendégéjszakát tölt, mintegy 150 ezer vendég. A szálláshelyek száma a szállodai szobáktól a kempingig mintegy 7.000.


  Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Fish! az a38-on!

  Nagyszabású Budapestrocknroll megmozdulás helyszíne lesz pénteken az A38 hajó, négy zenekar boldogítja a jelenlevõket.

 • Kisállat- és növénybörze

  A Valentin-nap a szerelmesek napja. Voltál már szerelmes? Akkor tudod, miről van szó. Gyötrelmek, villámcsapások, fülbesuttogások, és a rettentő felismerés: jobb meghalnom, mint nélküle élnem.

 • Szegedi Kortárs Balett: Homo ludens

  Keszthely, Balaton Kongresszusi Központ és Színház - 2007. szeptember 8. szombat, 19:00 Juronics Tamás jó érzékkel nyúlt a minket is gyakran foglalkoztató kérdésekhez, a hétköznapjainkban felbukkanó problémákhoz.

 • Meztelenül az Adriai-tengeren

  A folyami és tengeri hajóutakra specializálódott eWatersways cég jövõ augusztusban indítja útjára az elsõ tengeri hajóutat nudisták számára a horvátországi partok mentén az Adriai-tengeren.

 • A dzsungel könyve Szegeden

  Mauglit szülei elvesztése után a farkasok fogadják be és nevelik fel. Az erdõ híres vadászai, Akela, a farkasok vezére, Balu, a medve és Bagira, a fekete párduc lesznek a fiú barátai és tanítómesterei. Megismertetik vele a dzsungel törvényeit, és védelmezik legnagyobb ellenségétõl, Sir Kántól, a tigristõl.

 • Heineken Thirst Studio

  Megújult formában indítja útjára zenei tehetségkutató versenyét 2006-ban a Heineken. A Thirst Studio mûfaji határok nélkül keresi a fiatal tehetségeket, akiknek a legjobb hazai producerek segítsége mellett stúdiólehetõséget és fellépéseket biztosít. A gyõztes pedig Londonban tökéletesítheti munkáját egy neves nemzetközi producerrel.

 • Továbbra is feketelistán Kenya

  Továbbra sem javasolja a kenyai utazásokat a Külügyminisztérium a magyar állampolgárok számára. Az afrikai országban ugyanis a 2007. december végi választások után kitört fegyveres zavargások miatt csaknem három hónap múltán is kiszámíthatatlan a biztonsági helyzet. A Külügyminisztérium január 2. óta az utazásra nem javasolt célországok és térségek kategóriájába sorolta Kenyát, és jelenleg sem javasolja az odautazást. A besorolás jelenleg hatályos határideje: 2008. március 16. 24 óra.

 • A 200. Boeing is megérkezett

  Az Air France megkapta a 383 férõhelyes, három fülkével felszerelt Boeing 777-300ER legújabb változatát. A típus a társaság 200. Boeingja 1955 óta.

 • A lizingcég vinni akarta az új Malév gépeket

  A kormány a napokban 5,7 milliárd forint "villám-átutalásával" sietett a Malév segítségére, amikor az amerikai lízingpartner le akart foglalni néhány gépet a társaság 3 milliárdos adóssága fejében – olvasható a Figyelõ legfrissebb, csütörtökön megjelent számában.

 • Magyar Hónapot rendeztek Dániában

  A Novasol Magyarország kezdeményezésében márciusban Magyar Hónapot rendeztek Dániában a vállalat Rudkøbing-ben mûködõ irodája és a Magyar Turizmus Zrt. összefogásában.

 • Melyik utazási irodában bízhatunk meg?

  Kiben bízhatunk? Óvakodjunk a kis cégektõl, vagy éppen az óriások dõlnek be a legkönnyebben? Milyen jelekbõl jöhetünk rá, hogy melyik utazási irodával nem szabad szerzõdést kötnünk?

 • Utazást árul a Spar

  Több nagy kereskedelmi hálózat után decembertõl a Magyarországon érdekeltséggel rendelkezõ osztrák Spar csoport is belép az utazási piacra, erre rendszeresített online oldalán évente több mint ezer utat lehet majd lefoglalni.

 • Még sem biztonságos a világ legnagyobb repülõgépe?

  Olajszivárgást észleltek a Qantas ausztrál légitársaság három Airbus A380-as típusú repülõgépének hajtómûveiben azon mûszaki vizsgálatok során, amelyeket azért végeznek el, hogy kiderítsék, mi okozta a géptípus motorhibáját a múlt héten.

 • A ló meghal és a madarak repülnek - kiállítás Szegeden

  Szegedi Nemzeti Színház - Foyer Galéria - Megnyitó: 2006. december 15. - 15:30 óra

 • Karácsony elõtt megnyílhat a schengeni határ

  December 21-én, az eredetileg tervezettnél tíz nappal korábban kerül sor kilenc európai uniós tagállam, köztük Magyarország csatlakozására a határellenõrzés nélküli utazást biztosító schengeni övezethez - jelentette be szerdán a portugál EU-elnökség Brüsszelben. A végsõ döntést mindazonáltal az EU-tagországok bel- és igazságügyi minisztereinek kell meghozniuk november 8-9-i brüsszeli találkozójukon.

 • 2 in 1-zenészképek

  Millenáris - 2007. június 21., csütörtök 20:00 - július 22., vasárnap 19:00 Fogadó-Padlás
  2 in 1 - zenészképek. Megnyitja: feLugossy Laca és Szirtes János performance-a. Közremûködik Samu Bence és Nagy Ágoston.

 • Test-Nevelés

  A 20. század és ennek nyúlványa a mostani egyre nagyobb tudományos apparátussal, egyre konzekvensebben ered a testértelmezések, testbeszédek, testreprezentációk nyomába, ezt teszi a filozófia, a filmelmélet, az irodalom, a kulturális antropológia, a mentalitástörténet és van még jó néhány tudományos és művészeti szegmens.

 • Sziget 2007 - A Nagyszínpad programja!

  A történetének legerõsebb line-up-jával várja látogatóit a 15. Sziget Nagyszínpada. „Az idei Nagyszínpad programjának összeállításánál azzal a kellemes „problémával” kellett szembesülnünk, hogy jóval több „headliner-szintû” fellépõnk van, mint ahány napból áll a fesztivál.” – mondta Gerendai Károly, a Sziget fõszervezõje. A jubileumi Sziget az LGT monstre koncertjével nyolc naposra bõvül – augusztus 7-15 között tart az ünnepi buli.

 • Bõvült a sztárprogram a VOLT-on

  Kevesebb, mint 100 nappal a 15. VOLT Fesztivál indulása elõtt újabb nemzetközi sztárok részvételét jelentették be a szervezõk.

 • Anthony Burgess: Mechanikus narancs

  Alex, fiatalkorú huligánbanda vezetõje. Életének mozgatórugói a klasszikus zene és a céltalan brutalitás. Az elkerülhetetlen lebukás után gyilkosságért börtönbe kerül. Egy új pszichoterápiás kondicionálással elérik, hogy Alex iszonyodni kezdjen az erõszaktól.

 • VilágVeleje Fesztivál

  Bulizzunk Bokros Lajossal, avagy ha január: akkor VilágVeleje Fesztivál! A hétéves múltra visszatekintő összművészeti dzsemborit az idén is olyan szempontok szerint pakolták össze, amelyek a multikulti érdeklődésű underground arcok igényeit maximálisan kielégítik.

 • Magyarország-melléklet a népszerû brit szaklapban

  A Magyar Turizmus Zrt. közremûködésével elkészült a Conference & Incentive Travel címû brit hivatásturisztikai magazin Magyarország melléklete. A 16 oldalas kiadvány a 2007. április 17-19. között megrendezett frankfurti IMEX szakkiállításon debütált, ahol önálló füzet formájában került terjesztésre, a májusi magazinban azonban már befûzve kapják kézhez az olvasók.

 • Lét-minimumok

  Kovalovszky Dániel fotómûvész kiállítása - Budapest, Raiffeisen Galéria, 2007. július 2 - 2007. augusztus 26.

 • MTV országjáró körút

  Országjáró körútján „személyesen” is szórakoztatja a nézõket az idén fél évszázados Magyar Televízió. Négy helyszínen, négy városban gyerekek és felnõttek egyaránt találnak majd kedvükre való programot.

 • A Hilton kényelme a Conrad Sanya Haitang öbölben

  Hilton Worldwide megnyitotta az elsõ luxus szállodáját a Kínai Conrad Sanya Haitang öbölben.

 • Egzotikus utazások előtti oltás

  Egzotikus utazások előtti oltásEgzotikus utazások előtt fontos az alapos tájékozódás, hiszen szinte biztos, hogy valamilyen védőoltást fel kell vennünk egészségünk védelmében. Mivel sokszor csak több vakcina egymás utáni beadása ad kellő védettséget, időben kell elkezdenünk a védőoltásokkal kapcsolatos ügyeket intézni. Utazás előtt legalább hat héttel menjünk el a legközelebbi oltóközpontba, ahol személyre és úti célra szabott tanácsot kaphatunk a szakemberektől. A trópusi úticéloknál a maláriára is érdemes odafigyelni, mely betegség ellen nem létezik védőoltás, de felkészültség esetén megelőzhető.

 • Munkácsy Szegeden

  Tízezreket várnak a Móra Ferenc Múzeum Munkácsy-kiállítására. A tárlat rendezõi ígérik, nem mindennapi élményben lesz részük a festészet szerelmeseinek. A kiállításnak helyt adó díszterem egészen átalakult, a lehetõ legmodernebb, a XXI. század elvárásainak megfelelõ világítástechnikának köszönhetõen világszínvonalú rendezéssel szembesülhetnek majd az érdeklõdõk.

 • X. Soproni Szüreti Napok

  X. Soproni Szüreti Napok 2007. augusztus 31. és szeptember 2. között.

 • VIII. Nemzetközi csipkekiállítás

  2007. április 20 - május 7. - Csipkeház, 6400 Kiskunhalas, Kossuth utca 37/a.

 • Budapest Airport: új járat Skócia szívébe

  Menetrend szerint 10:25-kor leszállt Budapesten a Jet2.com diszkont légitársaság elsõ LS 787 járatszámú edinburghi járata. Ezzel új légi összeköttetés jött létre a magyar és a skót fõváros között, heti három járattal.