2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A szkennerek ellen tiltakoznak a reptereken

Az Egyesült Államokban egyre több pilóta, légiutaskísérõ és utas tiltakozik a repülõtereken használt testszkennerek ellen - olvasható a CNN amerikai hírtelevízió internetes oldalán. A szombati tudósítás szerint a kormányzat is kezdi komolyan venni a bíráló hangokat. Janet Napolitano belbiztonsági miniszter pénteken az utazási ágazat képviselõivel is egyeztetett.
bohócdoktor vizit szja 1%

Egyre több civil szervezet hirdeti, hogy "ne repülj", amíg a szkennereket használják a reptereken. Az utazási szakemberek azért bírálták a belbiztonsági tárcát, mert szerintük mindig a "tegnap fenyegetéseire" adnak választ. Szerintük hosszútávú, átfogó tervre lenne szükség a légiközlekedés terén. Azt is hangsúlyozzák, hogy az "alapvetõ amerikai értékeknek is meg kell maradniuk" a terv kidolgozásakor.

A berzenkedés ellenére jövõ év végéig mintegy 1000 testszkennert helyeznek üzembe az Egyesült Államokban. A tapasztalatok szerint egyre több pilóta, légiutaskísérõ és utas mond nemet a szkennelésre. Õk inkább a hosszadalmas kézi motozást, átvizsgálást választják. Nem csak adat- és személyiségjogi aggályaik miatt nem akarják alávetni magukat a szerintük megalázó folyamatnak. A pilóták és légiutaskísérõk szakszervezete szerint ugyanis egészségügyi kockázata is van annak, ha valakit rendszeresen és gyakran átvilágítanak a röntgengépekkel. A légitársaságok attól tartanak, hogy visszaesik a forgalmuk, mert többen választanak majd alternatív utazási módot.

Az interneten is szervezõdnek szkennelés-ellenes csoportok. A legnépszerûbb közösségi portálon, a Facebookon is van egy tömörülés, amely arra biztatja az amerikaiakat, hogy a Hálaadás Napját megelõzõen ne menjenek át a szkenneren, hanem a kézi motozást kérjék. Azt javasolja a csoport, hogy ilyenkor ne vonuljanak el a vizsgálatot végzõvel külön szobába, hanem ott, helyben, mindenki szeme láttára motoztassák meg magukat.

Abban ugyanakkor mindenki egyetért, hogy szükség van a légiközlekedés biztonságának garantálására. A szkennelést ellenzõk szerint azonban más megoldást kell találni erre, mint hogy a teljes testet lemeztelenítõ felvételek készüljenek az utasokról.