2024.03.19. - József, Bánk

Spanyolországba ne menjenek dohányzó turisták

Tilos dohányozni a spanyol éttermek, bárok, kávézók és hasonló vendéglátóhelyek zárt részein, és egyes szabadtéri helyszínekrõl, így például a játszóterekrõl és a kórházudvarokról is számûzik a cigarettázókat.
bohócdoktor vizit szja 1%

A spanyol parlament kedden szavazta meg a nyilvános dohányzást korlátozó jogszabályt, amellyel az ország az e téren legszigorúbb szabályozással bíró európai országok sorába lépett. Ez nagy ugrásnak számít, hiszen a nyugat-európai államok közül eddig Spanyolországban volt érvényben a legmegengedõbb szabályozás.

Az elõzõ, 2006-ban elfogadott dohányzásellenes törvény még csak a munkahelyeken tiltotta meg a cigarettázást, a most elfogadott jogszabály azonban a vendéglátóhelyek zárt részei mellett már a játszótereken, valamint a kórházak és az iskolák nyitott udvarán is tiltja a dohányzást.

A bár-, étterem- és kaszinótulajdonosoknak még azt sem sikerült kilobbizniuk, hogy elzárt dohányzórészleget alakíthassanak ki. A hotelek szobáik 30 százalékát ugyanakkor dohányzó vendégeiknek tarthatják fenn, s továbbra is szabad lesz rágyújtani a börtönökben, a pszichiátriai intézetekben és az idõsek otthonaiban.

A José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfõ által benyújtott törvényjavaslatot a parlament 189-154 arányban szavazta meg. Leire Panjin egészségügyi miniszter szavai szerint a "történelmi" jogszabály "döntõ lépést jelent a közegészség védelmében".

A spanyol étterem- és bártulajdonosokat tömörítõ legnagyobb érdekvédelmi szervezet becslései szerint a dohányzási szabályok szigorítása 145 ezer munkahely elvesztésével és ágazati szinten mintegy 10 százalékos bevételkieséssel jár majd. Az egészségügyi minisztérium ezzel szemben azt hangsúlyozza, hogy a hasonló szigorítások Nagy-Britanniában, Franciaországban és Olaszországban sem érintették jelentõsen az üzleti forgalmat.

A törvény támogatóinak legfontosabb érve a megbetegedések és halálozások megelõzése: az illetékes hatóságok becslése szerint a szigorúbb dohányzási rend évente több ezer passzív dohányzásnak kitett ember - köztük akár ezer pincér - életét mentheti meg. Az egészségügyi minisztérium reményei szerint sokan le is teszik majd a cigarettát, mivel nehezebb lesz lehetõséget találni a dohányzásra.