2024.04.20. - Tivadar

2010 leglátogatottabb települései Magyarországon

Budapest, a gyógyfürdõvel rendelkezõ és a Balaton közeli települések továbbra is a legnépszerûbbek.
bohócdoktor vizit szja 1%

A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakáinak száma alapján legnépszerûbb tíz település köre összességében nem változott 2009-hez képest – derül ki a KSH adataiból. Az elsõ három helyen változatlanul Budapest, Hévíz és Hajdúszoboszló áll. A belföldi utazók körében Budapestet Hajdúszoboszló és Sopron követte, Bük és Gyula pedig (ismét) bekerült a legnépszerûbb tíz magyarországi város közé. A Magyarországra látogató külföldiek körében Budapest mellett 2010-ben is a gyógyfürdõvel rendelkezõ, illetve a Balaton közeli települések voltak a legnépszerûbbek: Hévíz, Bük, Hajdúszoboszló és Balatonfüred, Debrecen pedig bekerült az elsõ tízbe.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elõzetes adatai szerint 2010-ben – a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma alapján – a legnépszerûbb magyarországi város pozícióját Budapest mind a külföldi, mind a magyar turisták körében megõrizte. Az elmúlt évekhez hasonlóan az ezüstérmet Hévíz, a bronzérmet Hajdúszoboszló szerezte meg. A 4. és a 5. helyen Bük és Siófok foglaltak helyet. 2010-ben a tíz legnépszerûbb település közül Bük és Sopron esetében bõvült a legnagyobb arányban a vendégforgalom, így mindkét város elõrelépett a rangsorban. (1. táblázat).

2010-ben a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma Sopronban 17,8%-kal emelkedett, a külföldi és a belföldi kereslet itt hasonló arányban növekedett. Bük esetében a 25,1%-os növekedés döntõen a belföldi kereslet emelkedésének köszönhetõ. Budapesten és Hévízen is egyaránt bõvült a külföldi és a belföldi vendégforgalom, Hajdúszoboszlón és Zalakaroson a belföldieknek, Sárváron és Debrecenben a külföldieknek köszönhetõ a növekedés.

A belföldi utazók körében Budapestet Hajdúszoboszló és Sopron követte. Az elõzetes adatok szerint Bük és Gyula (ismét) bekerült az elsõ tízbe, Zalakaros pedig két lépcsõfokot lépett feljebb. Hévíz, Balatonfüred és Eger megõrizte korábbi helyezését a rangsorban. A belföldi turizmus jelentõségét mutatja, hogy a tíz legnépszerûbb település közül Hajdúszoboszló, Sopron, Zalakaros és Siófok esetében a vendégéjszakák több mint hattizedét a hazai vendégek adták. A belföldi vendégéjszakák száma Bük (+58,8%), Sopron (+17,7%), Hajdúszoboszló (+14,4%), Gyula (+13,8%), Zalakaros (+10,4%) és Budapest esetében is jelentõsen emelkedett.

A Magyarországra látogató külföldiek körében Budapest mellett 2010-ben is a gyógyfürdõvel rendelkezõ, illetve a Balaton közeli települések voltak a legnépszerûbbek. Az abszolút elsõ helyezett Budapestet Hévíz követte. Bük, Hajdúszoboszló és Balatonfüred 2010-ben is megtartotta korábbi pozícióját, Sárvár és Gyõr elõrelépett a rangsorban, Debrecen pedig 2010-ben jutott be az élmezõnybe. A külföldi vendégforgalom 2010-ben Debrecen (+33,5%) és Gyõr (+26,3%) mellett Sárváron (+10,5%) is jelentõs növekedést mutatott az elõzõ évhez képest.