rss
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

 • Színházi turizmus Magyarországon

 • Share on Tumblr

  Bizonyára, még sokan emlékeznek arra, az idõszakra, amikor kötelezõ állami mûsorszünet volt a televízióban hétfõnként, azért, hogy a polgárok menjenek színházba és ezzel is elõsegítsék saját kulturális fejlõdésüket. Ma már nincs ilyen, hiszen a televízió és a színház együttes mûködését semmi sem szabályozza, sõt a televíziók támogatnak színházi bemutatókat valamint televíziós reklámokban hirdetik a nagy színházak az elõadásaikat. A mai Magyarországon több éves kimaradás után (mert ugye nem feledkeztünk meg a szakszervezeti színházi elõadásokról, ahová, jó kis Ikarusszal vitték az embereket), újra beindult a buszos színházlátogatás, vagyis a színházturizmus.

  bohócdoktor vizit szja 1%

  A kilencvenes évek elején a szakszervezetek megszûnésével megszûntek a kötelezõ színházlátogatások. Azt azért nem kell elfelejteni, hogy bizonyos elõadásokat azért kellett megnézni, hogy telt házat könyvelhessen el a pártvezér ismerõse, aki színházigazgató volt. Az elmúlt 50-60 évben visszatekintve nagyon sok olyan elõadás volt nagyon sikeres, amelyre ma vért izzadva szereznek nézõt a direktorok és a marketingesek.

  A bürokrácia és a piac ma már részben gazdasági alapon mûködteti ezeket az intézményeket, hiszem produkálni kell nézõket, mert bizonyos támogatások, csak ilyen formában kaphatóak meg. Mint mindenhol ebben a világban is vannak, egyenlõbb intézmények, ahol sztárok dolgoznak, így több mindent megtehetnek.

  Természetesen ez ma is így van, hiszen, még az egyik színházat bezárják, vagy csõd szélén van, esetleg a lebontásáról beszélnek (Magyarország ebben élenjáró, hiszen két Nemzeti Színházunkat is lebontottak), addig mások 5-6 hónapra elõre eladják az összes jegyet kiemelt áron és azt sem tudják, hogy milyen magas költségvetésû produkciót állítsanak színpadra.

  Csak, hogy néhány címet említsünk a listából: Chicago, Az Operaház Fantomja, Volt egyszer egy csapat, Mozart, Rómeó és Júlia és A Szépség és a Szörnyeteg és 2007-ben jön a Vámpírok Bálja.

  Természetesen ez sokakat arra ösztönzött, hogy vállalkozást építsenek erre a színházas bizniszre. Mert ez az! Az ország nagyvárosaiból folyamatosan indulnak színházbuszok a fõvárosba. Ezen utazási formát igénybevevõknek a részvételi díj tartalmazza az utazást és a belépõjegy árát (természetesen ezek nem az elsõ sorba szólnak).

  Egy személy például 7.500,-Ftért nézheti meg a Madách színpadán a Fantom, Christine és Raoul történetét. Ha a színészek tudását, a zenei minõséget, a díszletek csodálatos világát nézzük, akkor ez az ár nem is mondható soknak.

  Ezekben az utazásokban, azért vannak kellemetlen dolgok is, bár ez most nem a lebeszélés helye. Színházba, ugyebár az ember nem farmerben és pólóban megy, de egy 3-4 órás utat kosztümben és öltönyben végigülni nem egy leányálom.

  Senkinek sem ajánlom ezt a formát, mert az utazás elején a még szépen vasalt ruhánk, a színházba éréskor már kreppelt, csíkos és bordázott lesz.

  A megoldás (még ha puritánnak is tûnik) az, hogy visszük magunkkal a csini ruhánkat. Mielõtt bemegyünk a színházba, látogassunk meg egy kávézót és ott a mosdóban (jobb megoldás híján) öltözzünk át.

  Ha fogyasztunk, akkor nem szólhatnak semmit sem! A vendégek mi vagyunk! Ha bárki kötözködne, mondjuk, azt, hogy leöntöttük magunkat valamivel.

  Amikor megvolt a ruhaváltás, akkor már büszkén vonulhatunk szépen vasalt ruhánkban a színház elõcsarnokában, ahol nem fog rajtunk látszódni az, hogy busszal jöttünk. Sajnos, ennek a kulturális körnek az egyik tulajdonsága az, hogy mindenki megnéz mindenkit és ki is beszélik rendesen, de így nem kell semmitõl sem tartanunk.

  A buszos verzió sokak életét megkönnyítheti, hiszen nem kell saját szervezésbe bocsátkozni. Ugye nem újdonság, ha azt mondom, hogy a vidékieknek szinte lehetetlen jegyet foglalni (hiába van Internetes és telefonos lehetõség is megadva), ha csak fel nem utaznak Budapestre.

  Mivel a színházak is pénzbõl élnek (legfõképpen az adózók pénzébõl, tehát a jegyet igénylõ pénzébõl is), így a lefoglalt jegy nem biztos, ezért inkább eladják, mert abból azonnal látják a bevételt.

  Mindezeket leszámítva színházba járni öröm, mert olyan élményeket szerezhetünk, amelyet sehol máshol.

  Szöllõsi Gábor
  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Alan Bennett: Beszélõ fejek III.

  Három különleges ember a Szegedi Kisszínházban.

 • VI. Hiperkarma Halloween

  Budapest, Gödör Klub - október 31., szerda, 20:00 - Immár hatodik alkalommal kerül sor a Hiperkarma Halloweenre. A koncert szomorú aktualitása, hogy ebben a felállásban utoljára láthatjátok a zenekart, a tagok útjai hét év után különválnak. Ám erre az alkalomra még különleges látvánnyal és meglepetésvendégekkel készülnek.

 • Róma betiltja a mûanyag zacskót

  Példát akar mutatni Róma, és január elsejétõl betiltja a nem lebomló mûanyag zacskók használatát.

 • Torkos csütörtök

  A magyar néphagyomány és szokásrend egyik kiemelt jelentőségű időszaka a Farsang. Ez a Húsvétot megelőző, Vízkereszttől Hamvazószerdáig tartó időszak számos érdekes, már-már elfeledett népszokásnak ad teret.

 • Van Gogh Budapesten

  Van Gogh-lázban él a város. Elképesztő ez az őrület. A kiállítás siker, a holland mester pedig posztumusz sikerdíjas. Pedig életében, amibe csak belekezdett, kudarcra ítéltetett. Legalábbis, akkor úgy tűnt.

 • Spanyolország

  Látnivalók, szórakozási lehetõségek, szálláshelyek Spanyolországban!

  A könyv minden fontos tudnivalót tartalmaz Spanyolország egyes régióiról, amire az utazónak szüksége lehet üdülés vagy üzleti út során.

  Az általános földrajzi és történelmi ismereteket összefoglaló bevezetõ utáni részekben megtaláljuk az egyes tájegységek fontosabb látnivalóiról szóló ismertetõket, amelyek tartalmazzák az elérhetõségre, nyitvatartási idõre, belépõdíjra vonatkozó adatokat is. Külön fejezetben olvashatunk Madridról és Barcelónáról.

 • Kosheen

  Szeged, SZIN, Borsodi Színpad - augusztus 24., péntek, 22:45 - Igazi zenei csemegét jelentõ sztárfellépõvel készül az idei évben a Szegedi Ifjúsági Napok.

 • Balaton Sound a berlini rádióban

  A Magyar Turizmus Zrt. közremûködésével stúdióbeszélgetés keretében került sor a Balaton Sound (július 12-16.) és a balatoni régió népszerûsítésére Németországban. A berlini Multikulti rádió Reisefieber címû mûsorának vendége volt az MT Zrt. és a Sziget Fesztivál promócióját végzõ cég képviselõje.

 • Ilyen a párhuzamos repülés

  Azt hihetnénk, hogy egy több száz halottat követelõ légi katasztrófát megelõzõ pillanatainak lehetünk tanúi, pedig szakértõk szerint a képen látható két gép utasai teljes biztonságban voltak.

 • Az osztrákok szerint Budapesten vannak Európa legszebb fürdõi

  A Magyar Turizmus Zrt. ausztriai külképviseletének közremûködésével rendkívül csábító összeállítás jelent meg a budapesti „wellness-templomokról” és gyógyfürdõkrõl Ausztria piacvezetõ utazási magazinjának (www.eurocity.at) legfrissebb számában.

 • Utazás Európán kivül

 • Pucér Ámor

  2007. július 26., 20.00 óra - Civitas Pinceszínház, 9400 Sopron, Templom u. 16.

 • Nemzetközi Babakiállítás

  2006-ban tíz éves lesz a Nemzetközi Babakiállítás és a többi rendezvény. A jubileumi év tiszteletére a rendezõk egy igazi ünnepi programsorozatot állítottak össze.

 • Megmentik a vidéki kastélyokat

  Több vidéki kastélyt is modern vendéglátóhellyé alakítanak át, és a turizmusból származó bevételekbõl szeretnék fenntartani a létesítményeket. A pénzügyi támogatás azonban sokszor kevés, és nem biztosított a több százmilliós felújítási beruházás megtérülése sem - írja a Világgazdaság.

 • Carstyling.hu Tuning Show 2007 - Filmek legendás autói

  Ahogyan 2006-ban, idén is több, autós filmekből ismert híresség kap helyet a kiállításon. A Halálos Iramban filmbekből közkívánatra ismét vendégünk lesz a világon létező egyetlen és eredeti narancsszínű F&F Toyota Supra, melynek üléseit Vin Diesel és Paul Walker is koptatták, mellette pedig egy további meglepetésautóra (infó hamarosan) számíthatunk!

 • Út az egészséghez - Spa&Wellness kiállítás

  Ismeri Ön Magyarország legújabb wellness-szállodáját? Szeretné kipróbálni a „tengeri szellõ” masszázst? Hallott már a szõlõkúráról? Kóstolt már biobort?

 • Újra Magyar Kulturális Évad Németországban

  Július 21-én vette kezdetét és egészen év végéig tart a Magyar Kulturális Évad, az "Ungarischer Akzent" második fejezete Németországban. Az Évad keretén belül Magyarország díszvendég a minden évben megrendezendõ Schleswig-Holstein Musikfestival számos rendezvényén. A júliusi nyitóhétvégén a Budapesti Fesztiválzenekar nagysikerû koncertet adott Kiel, Lübeck és Stade városokban.

 • Lakás és Ház Építõipari Szakkiállítás és Szeged Expo

  Két kiállítás egy idõben, egy helyen a Hangár Expo és Konferencia Központban március 30. és április 1. között naponta 10.00 - 18.00 óráig. Szeged, Kereskedõ köz 4.

 • Meztelenül az Adriai-tengeren

  A folyami és tengeri hajóutakra specializálódott eWatersways cég jövõ augusztusban indítja útjára az elsõ tengeri hajóutat nudisták számára a horvátországi partok mentén az Adriai-tengeren.

 • USA - Beutazási feltételek, vámszabályok

  Az Amerikai Egyesült Államokba (USA) magyar állampolgár csak érvényes vízummal utazhat be. A beutazás, valamint a vízumkérelmezés feltételeirõl a budapesti amerikai nagykövetség információs szolgálatánál, a 06-90/603-703-as, emelt díjszabású telefonszámon lehet érdeklõdni munkanapokon 8-tól 18 óráig. Javasoljuk, hogy az amerikai vízumot kérelmezni szándékozók még a kérelem benyújtása elõtt részletesen tájékozódjanak a feltételekrõl, mindenekelõtt az amerikai nagykövetség honlapján, ahol magyar nyelvû ismertetõ is található a vízumtípusokról, a vízumkérelmezés folyamatáról, a fényképre vonatkozó tudnivalókról és egyéb kérdésekrõl, valamint letölthetõ vízumkérõ lap is található.

 • Csillagbotrány a szállodaiparban

  Mi lesz azokkal a hotelekkel, amelyek nem lépnek be a Hotelstars rendszerébe? Százmilliós nagyságrendû kiadásra számíthatnak a hazai szállodák a következõ hónapokban, ha igazak azok az állítások, hogy a jövõben az eddig általánosan használt csillagokat csak jelentõs összegért lefolytatott eljárás alapján lehet a szálláshely minõségének jelzésére használni.

 • Szarvasi Körös Napok

  Szarvas, Szent István park, 2007. július 15 - 2007. augusztus 4. - Szarvas Város Barátainak Köre civil egyesület és a Szarvasért Alapítvány már ötödik éve emlékezik meg a város újratelepítésének évfordulójáról.

 • Téli menetrendre vált a Malév

  A Malév téli menetrendje október 29-én, a hónap utolsó vasárnapján 00.00 órakor lép életbe, a nyári-téli idõátállással egy idõben. Az utasoknak így nem okoz fennakadást az óra átállításából adódó eltérés, hiszen az új menetrend már az új idõpontokon alapul. A Malév a téli menetrendi idõszakban átlagosan heti 465, naponta 65 menetrend szerinti járatot üzemeltet.

 • 2 in 1-zenészképek

  Millenáris - 2007. június 21., csütörtök 20:00 - július 22., vasárnap 19:00 Fogadó-Padlás
  2 in 1 - zenészképek. Megnyitja: feLugossy Laca és Szirtes János performance-a. Közremûködik Samu Bence és Nagy Ágoston.

 • Haluskafesztivál Nógrádban

  Vanyarc, Faluközpont, 2007. szeptember 8. szombat. Haluskafesztivált rendeznek szeptember 8-án, szombaton a Nógrád megyei Vanyarcon. A színvonalas rendezvény a szervezõk reményei szerint a környékre csalja mindazokat, akik egy nyár végi, õsz eleji kellemes, élményekben gazdag napra vágynak.

 • Kisbritannia

  Az egyre népszerûbb hazai gitárcentrikus popzene legjobbjait mutatja be az az egész estés monstre buli is, amely a Kisbritannia nevet kapta és október 20-án kerül megrendezésre Budapest egyik klasszikus koncerthelyén, "az Almássyn", szóval az Almássy Téri Szabadidõközpontban.

 • Kálmán Imre: Bajadér

  2007. május 18., 19.00 óra - Jókai Színház, 5600 Békéscsaba

 • A legjobb fedélzeti étkek

  Az Alitalia elnyerte a "Legjobb Légitársasági Konyha" díjat.

 • Évkerék Legendárium - Szent István Ünnep a Jövõ Házában

  Mint minden évben most is vár mindenkit augusztus 20-án a Jövõ Háza Központ!

 • Air France: in-flight mobiltelefon-szolgáltatás

  Az Air France a világ elsõ olyan légitársasága, amely in-flight mobiltelefon-szolgáltatást biztosít nemzetközi járatain. Mostantól a Mobile OnAir rendszernek köszönhetõen az európai vonalakon közlekedõ egyik Airbus A318-as típusú repülõgépen utazók sms és mms üzeneteket küldhetnek és fogadhatnak, illetve e-maileket küldhetnek minden olyan telefonon keresztül, amely internet hozzáféréssel rendelkezik.

bohócdoktor vizit szja 1%