2020.11.27. - Virgil

I. Pécsi Folk & Roll Fesztivál

Hol volt, hol nem, valamikor 1984 nyarán, vagy nyárias õszén, a Sétatér fái alatt - tán éppen a fûben henteregvén – feltûnt a hosszú hajú, farmeros, kínai dorkós fiatalok között egy friss bakelit lemez. Fekete barázdáit bordó papírtokba rejtették, a borítón a felirat: folk & roll. A Kormorán bemutatkozó albuma volt, és valami fontos dolognak a nyitánya. Nem tudtuk, hogy mié, de azt éreztük, hogy valami fontos dolog történik.
bohócdoktor vizit szja 1%

Egy mûfaj gyökeret vert Magyarországon. Napokon belül minden barátomnak megvolt a lemez, és fogadni mernék, hogy akik akkor beszerezték - ha nem is hallgatták már rég - ma is tudják, hol van.

A 2010-ben Európa Kulturális Fõvárosaként bemutatkozó Pécs most ezt az érzést támasztja fel, amikor otthont ad az azóta kivirágzott régi-új mûfajnak, amelyben a tradicionális népzene találkozik olyan egyéb zenei mûfajokkal, mint a jazz, a rock, a funky, vagy a metál. A szervezõk célja egy hagyományteremtõ rendezvény létrehozása, amely 2010-re európai szintû fesztivállá növi ki magát, és a késõbbiekben is a város kulturális életének üdítõ színfoltja lehet.

Az I. Pécsi Folk & Roll fesztivál az Európa Kulturális Fõvárosa – Pécs, 2010 program 2007-es felvezetõ évének programja. A folk, a rock, a világzene kedvelõi július 6-án és 7-én találkozhatnak a Pécs melletti Malomvölgyi Arborétumban.