2021.12.03. - Ferenc, Olívia

Világsztárok a Millenárison – Roisin Murphy (GB)

Idõpont: Augusztus 29., szerda , 21 óra. Helyszín: Millenáris, Teátrum. A Moloko 1995-ös albuma, a Do You Like My Tight Sweater?, a trip-hop korszak egyik legfrissebb meglepetése volt humorával és kísérletezõ kedvével, no meg Róisín egyedi énekstílusával és dalszövegeivel. Az experimentálisabb I Am Not A Doctor (1998) címû, már inkább drum’n bass alapokra épült második album is bõven rejtett izgalmakat.
bohócdoktor vizit szja 1%

Ezután még két albumot adnak ki, amelyek közül a Things To Make and Do címû hozta meg számukra a világhírt, majd a Molokós idõszak után, 2005-ben a dance-pop duó énekesnõje elkészítette 12 dalt tartalmazó elsõ szólólemezét a, Ruby Blue-t.

Róisín új, saját zenéje – bevallása szerint – olyan természetesen folyik benne, akár a vére. Zenéje felkavaró erejû és sokrétû.

Metthew Herbert, az elektronika zsenije 1996 óta dolgozott a Molokóval. Eddig négy kislemezdalt (Fun For Me, Sing It Back, The Flipside, Forever More) értelmezett újra. A Ruby Blue-n két egymást jól ismerõ és tisztelõ, kivételesen tehetséges alkotó ihletett egymásra találásának lehetünk fültanúi. Herbertnek sikerült teljesen ráhangolódnia a szexi, kifürkészhetetlen, szélsõségesen nõies, modern és mégis klasszikus Róisínra, így született meg a Moloko lemezeknél is egyedibb és lüktetõbb anyag, amely körbejárja a szex, a szerelem és a szakítás témakörét. A digitális vágótechnikával dolgozó Matthew mindenféle tárgy hangjából, illetve különbözõ zörejekbõl is élvezhetõ dallamokat szerkeszt: így például Róisín határidõnaplója a Ramalama (bang bang) címû szám egyik zenei alapja lett.

„A Moloko remixeken való közös munka során Roisin hangja teljesen rabul ejtett” – mondja Matthew Herbert. „Mindig szerettem azt a könnyedséget, amellyel hangja beilleszkedett abba a hangzásba, amellyel én dolgozom.”

2007-ben Róisín Murphy újabb nagylemezzel jelentkezik, mely az Overpowered címet viseli. A címadó dal kislemez formájában már kapható. Az albumon az electronic-dance, a pop és funk elegyedik radikális szövegírói tehetségével.

Számos társproducerrel és íróval – többek között a Seiji néven ismert Paul Dolby, a nyugat - londoni brokenbeat-színtér egyik leghíresebb figurájával, a Bugs In The Attic tagjával - dolgozott együtt új albumának megvalósításakor, amelyen alkotóként és producerként is közremûködött. Ami ebbõl született, az minden bizonnyal eddigi legjobb lemeze – kifürkészhetetlen, kreatív, újító, izgalmas és ugyanakkor könnyen befogadható! Róisín új anyagán Annie Lennox robbanékonysága keveredik Kate Bush finomságával és Dusty Springfield érzékenységével.