2021.01.17. - Antal, Antónia

Egyre több last minute út és fokozódó verseny a magyar turisztikai piacon

Befejezõdött a turisztikai fõszezon, ezért érdemes egy rövid visszatekintéssel felmérni, hogy milyen nyarat hagytak hátuk mögött a hazai utazási irodák. A legtöbb last minute utazás célállomása 2007-ben is Görögország volt, hasonlóan az elõzõ évekhez. Néhány esetben olyan alacsonyak voltak az árak, hogy már 19.900 forintért is el lehetett jutni repülõvel a görög szigetekre – mondta el Nagy Gábor a NagyUtazás.hu független utazási portál vezetõje. Az utazási cégek egymást alullicitálva igyekeztek elnyerni az utazni vágyók kegyeit, s ebbe a konkurenciaharcba olyan irodák is belekényszerültek, amelyek korábban nem vettek részt ilyen aktívan az árversenyben.
bohócdoktor vizit szja 1%

Ez játszhatott szerepet abban is, hogy most jelentett csõdöt a Bella Tours. Tudomásul kell venni, hogy hazánkban az az egészségtelen állapot a jellemzõ, hogy sokszor a last minute utakat jóval az önköltségi ár alatt értékesítik az irodák, amely hosszútávon nyilvánvalóan pénzügyi lehetetlenség. Tulajdonképpen a szezon teljes ideje alatt könnyen lehetett találni olcsó utakat olyan úticélokra is ahova eddig csak elõ- és utószezonban voltak jellemzõek az akciós árak. (Costa del Sol, Szicília, Marokkó, Mallorca, stb...). Érdekes módon idén a first minute utak a szokásosnál tovább, jellemzõen július elejéig voltak a piacon, így lassan értelmét vesztette az elõfoglalási akció lényege, miszerint az fizessen kevesebbet aki elõbb kifizeti az utat.

Miben különbözött az idei nyár az elõzõ évektõl?

A turisztikai szakember meglátásai szerint ez volt az az év, amikor már érezhetõ volt a gazdasági válság hatása az emberek pénztárcájára is. Ez egy nehezen feloldható ellentétet takar: az emberek szeretnének többet utazni, ugyanakkor anyagi lehetõségeik egyre korlátozottabbak. Ennek jeleként foghatók fel azok a panaszok is, amelyeket a magasabb minõségû utakhoz szokott utasok tettek, kifogásolva a last minute utak minõségét. Korábban nem volt jellemzõ ennyi negatív visszajelzés. A belföldi utak iránt viszont megnõtt a kereslet.

2007 nyara abban is újdonságot hozott, hogy szemmel láthatóan kivárnak a magyarok, s kellõ tájékozódás után csak az utolsó pillanatban foglalják le az útjukat.

A csalódás éve az idei – mondta el Nagy Gábor - mert bár 2007-re mint a "hosszú hétvégék évére" vártak az utazási irodák, "menet közben" az utasok túlköltekeztek, egy erõs tavasz után egy gyenge nyár következett. Így történhetett, hogy sok iroda optimistán, túl sok férõhelyet kötött le majd ezeket csak áron alul tudta értékesíteni. Fontos lenne, hogy "hatósági árak" hiányában az utasok mégis tájékoztatva legyenek, hogy mi is egy-egy út reális ára és mikortól válik veszélyessé az a bizonyos "lásztminit" ár. A független utazási portál vezetõje szerint az idei év számai óvatosságra intik az irodákat, mégis az õsztõl és a jövõ évtõl mindenki a fellendülést várja.