2021.05.09. - Gergely

Szezonsláger: Törökország és Szicília

Az idei utószezon legkedveltebb úti célja Szicília és Törökország. Az utazási irodák szerint érzõdik a túlkínálat, mivel az amúgy is nyomott árak még alacsonyabbak. Nem véletlenül idõzítik egyre többen a fõszezon utánra utazásukat: a mediterrán nyaralóhelyek ilyentájt mutatják a legjobb arcukat. A tenger kellemesen langyos, a hõmérõ higanyszála még kánikulai értékek közelében billeg, az augusztusi zsúfoltságnak semmi nyoma, és a helyi szolgáltatások árai is egészen barátinak mondhatók.
bohócdoktor vizit szja 1%

A tapasztalatok arról árulkodnak, hogy ilyenkor is jobbára a fõszezonban slágernek számító úti célok – Görögország, Spanyolország – a kedveltek, de a toplista elsõ két helyén mégis Törökország és Szicília áll. A török Riviéra és az itáliai sziget már régóta „utószezon-specialista”, mivel mindkét helyen szinte elviselhetetlen a hõség nyáron, ráadásul Szicília a magyarok számára csak ilyenkor megfizethetõ.

Hasonlóan kedvelt célpont még Egyiptomban Sharm El-Sheikh, illetve Hurghada, ahol valójában nem is a nyárra, hanem a mostani idõszakra bazíroznak, hiszen a júliusi és augusztusi 40-45 fokos perzselõ kánikula után a búvárok számára õsszel válik igazán érdekessé a páratlan élõvilágú Vörös-tenger.

Érdekes viszont, hogy Horvátország nem igazán tud beszállni az utószezoni vendégekért folytatott versenybe. Utazási szakemberek szerint déli szomszédunk nagy elõnye, vagyis a közelsége üt ilyenkor vissza: a magyar turisták ugyanis egyszerûen nem bíznak abban, hogy az idõjárás a „szomszédban” még õsszel is alkalmas lehet nyaralásra.

Bár az utazási irodák idén már óvatosabban készültek az utószezonra, mint az elõzõ években, még most is hallani foghíjasan induló charterjáratokról, kihasználatlan kapacitásról. Ez persze még lejjebb viszi az amúgy is nyomott árakat: egy egyhetes, félpanziós szállás repülõjeggyel együtt – illetékek nélkül – átlagosan 70 ezer és 100 ezer forint között mozog.

Miénk a világ!

A kisgyerekes családok az iskola miatt ugyan nem tudnak élni ezzel a lehetõséggel, de a tendencia az, hogy egyre több gyermektelen, illetve idõsebb házaspár idõzíti a pihenését ezekre a hetekre. Az október végén, illetve november elején esedékes õszi tanítási szünet persze „fõszezon az utószezonban”, ám szerencsére ez az idõszak egyáltalán nem drágább, mintha egy héttel elõbb vagy késõbb utazna a család. Mivel ez a szûk egy hét már jócskán õszbe hajlik, a legtöbb foglalás Ciprusra, Törökországba, Tunéziába és Egyiptomba szól, de népszerûek a 3-4 napos európai városlátogatások, illetve a belföldi wellnessprogramok is.