rss
 • 2008: mikor, hová ne utazzunk?

 • Share on Tumblr

  Az emberek többsége még mindig júliusra vagy augusztusra idõzíti az évi rendes szabadságát, pedig a pihenésre ennél alkalmatlanabb hónapok aligha vannak az esztendõ során. A felkapott turistacélpontok szállodái, éttermei, szórakozóhelyei zsúfolásig teltek, a meleg szinte elviselhetetlen, az árak az egekig nõnek, és rengeteg szolgáltatás nem mûködik, hiszen a helybéliek is éppen a jól megérdemelt vakációjukat töltik – máshol. Összeállításunkban néhány kedvelt célország elkerülendõ idõpontjait soroljuk fel azok számára, akik mindenképpen szeretnének távol maradni az elviselhetetlen tömegtõl.

  A karácsonyt, szilvesztert, húsvétot szándékosan nem tüntetjük fel sehol, ezek ugyanis meglehetõsen evidens dátumok, aki tehát irtózik a zsúfoltságtól, inkább töltse a lakása falai közt ezeket a napokat. A nemzeti ünnepek (közülük csak az idén még sorra kerülõket soroljuk fel) viszont felkerültek a „tiltólistára”, mert azok országonként más és más idõpontot jelentenek. Elõzetesen annyit jegyezhetünk meg, hogy a március és az április, valamint az október és a november általában a nyugodtabb hónapok közé tartoznak, de mindenképpen érdemes a részletes ismertetõket is átbogarászni.

  Szlovákia
  Az ország számtalan látványossága közül november és március között sok minden zárva tart, így ebben az idõszakban szinte csak a síelés szerelmesei találhatnak maguknak szórakozást. A május, a június és a szeptember a legajánlottabb hónapok az utazásra azoknak, akik a csendet kedvelik, a július viszont mindenképpen elkerülendõ, hiszen a programok ekkor csúcsosodnak északi szomszédainknál: a lõcsei Mária-zarándoklatra legalább 100 ezer embert várnak minden évben, Trencsénben rockfesztivált rendeznek a hónap közepén, de még a legkisebb faluban sem múlhat el a július egy kiadós mulatozás nélkül.
  Az ország nemzeti ünnepei: május 8., július 5., augusztus 29., szeptember 1., szeptember 15., november 17.

  Ausztria
  A sógoroknál szintén a július és az augusztus a legveszélyesebb hónapok, a nagy meleg miatt ekkor még a híres bécsi opera is üzemszünetet tart. A fõváros csúcsszezonja amúgy jóval kiterjedtebb, a remete-típusoknak áprilistól októberig tanácsos elkerülniük a császárvárost, ahol már most a hónap végén futógálát rendeznek 25 ezer résztvevõvel, de idén is lesz tavaszi és nyári fesztivál, valamint nagy tömeget vonzó Schubert- és Haydn-koncertek, szeptemberig pedig egy látványos kiállítás Tutanhamon kincseibõl, aki tehát nem szereti a nagy nyüzsgést, õszig inkább Bécstõl távol pihenjen. Ami az osztrák hegyeket illeti, 1800 méter fölött novembertõl májusig tart a hószezon, 2600 méter fölött viszont lényegében egész évben, a nyári (és persze téli) tömeget tehát tanácsos itt is elkerülni.
  Az ország nemzeti ünnepei: május 1., október 26.

  Csehország
  A május és a szeptember már kellemes idõszaknak számít, hiszen nyitva tart minden múzeum, képtár és kastély, az árak alacsonyabbak és a tömeg is kisebb. Jó az április és az október is, de ekkor az idõ még kissé csípõsebb lehet. Aki júliusban vagy augusztusban szeretne a csehekhez látogatni, az magára vessen, bár a szünidõ miatt üres egyetemi kollégiumokban még ekkor is olcsó szálláshoz lehet jutni.
  Az ország nemzeti ünnepei: május 8., július 5-6., szeptember 28., október 28., november 17.

  Horvátország
  Hosszú ideig, áprilistól szeptemberig tart a csúcsszezon az országban, s ha elõtte vagy utána próbálunk ellátogatni a tengerpartra, fennáll a veszélye annak, hogy a víz még vagy már hideg lesz. Talán a szeptember a legkedvezõbb egy horvát kirándulásra, a május vége–június eleje viszont eszükbe ne jusson, mert az az iskolai kirándulások ideje.
  Az ország nemzeti ünnepei: június 22., június 25., augusztus 5., október 8.

  Németország
  Májustól októberig az országot elárasztják a turisták, júniusban és júliusban pedig ehhez a tömeghez még hozzácsapódnak a szünidõzõ iskolai csoportok, akik természetesen a legolcsóbb szállásokat foglalják el. Marad a márciustól májusig tartó idõszak, illetve az október és a november, amikor még jó esélyünk van az enyhe, napos idõre is.
  Az ország nemzeti ünnepei: augusztus 8., október 3., november 16.

  Franciaország
  Az idõjárás és a viszonylag kevés látogató miatt a tavasz a legszebb az országban, ahol azonban már májustól beindul a turistaszezon, és õszig meg sem áll. Július közepétõl augusztus végéig a helyiek is a szabadságon lévõk tömegét növelik, októbertõl az idõ viszont már kellemetlenre fordul, karácsonykor pedig iskolásoktól zsúfoltak a sípályák, így az április és a szeptember tûnik a legalkalmasabbnak egy francia vakációra.
  Az ország nemzeti ünnepei: május 8., július 14., november 11.

  Olaszország
  Áprilisban, májusban, októberben vagy novemberben menjenek a napfényes Itáliába azok, akik látni is szeretnének belõle valamit. Augusztusban nemcsak a külföldiek, de maguk az olaszok is turistává válnak, ezért sok minden be is zár az utolsó nyári hónapban. Az Alpokban már szeptember közepétõl havazik, így aki korán elindul síelni, az elkerülheti a tömött pályákat.
  Az ország nemzeti ünnepei: április 25., június 2.

  Görögország
  Az egyik legfelkapottabb célországban elég nehéz jó idõpontot javasolni, de mondjuk húsvéttól június közepéig még élhetõnek nevezhetõ a csodás Hellász is. A tengerpartok és az õsi romok környékei ekkor még nem zsúfoltak, aztán augusztustól októberig megint elcsendesedik az ország, utána pedig egyenesen téli álomba merül, így a görög telet inkább tanácsosabb kihagyni.
  Az ország nemzeti ünnepe: november 17.

  Travelline


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Fiatalok a természetért

  Országszerte 1500 iskolás vett részt abban a szemétgyûjtési akcióban, amelyet a Magyar Turizmus Zrt. a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériummal (KvVM) és a nemzeti park igazgatóságokkal együttmûködésben hirdetett.

 • Megnyílt az elsõ hétcsillagos szálloda

  Az SGS minõségellenõrzõ és tanusító intézet még vizsgálja, hogy az új luxushotel kiérdemli-e a rekordnak számító hét csillagot, de Matteo Aiolfi, a svájci szervezet szóvivõje szerint "nagyon valószínû, hogy a szálloda megkapja a besorolást." Az ultra-luxus kategóriába igyekvõ hotelekben szolgáltatások egész sorát kell biztosítani a vendégek számára: "Ezek közé tartozik például a személyi sofõr, aki kimegy a vendégért a repülõtérre, és arról is gondoskodik, hogy a limuzinban kedvenc muzsikája szóljon" - mondta Aiolfi.

 • Van esély a vízummentesség megszerzésére

  A magyar állampolgárokra vonatkozó amerikai beutazási vízum eltörlésének ügye célegyenesbe látszik érkezni. A közelmúltban az USA Budapestre akkreditált nagykövete biztosra vette, hogy Magyarország megkapja a vízummentességet az új amerikai szabályozás alapján, értesült a Napi Gazdaság.

 • Haluskafesztivál Nógrádban

  Vanyarc, Faluközpont, 2007. szeptember 8. szombat. Haluskafesztivált rendeznek szeptember 8-án, szombaton a Nógrád megyei Vanyarcon. A színvonalas rendezvény a szervezõk reményei szerint a környékre csalja mindazokat, akik egy nyár végi, õsz eleji kellemes, élményekben gazdag napra vágynak.

 • Hasznos tanácsok a gondtalan nyaraláshoz

  Nem is gondolnánk, hogy mennyi pénzt spórolhatunk azzal, ha idõben elkezdjük szervezni a nyaralást. A korai jegyfoglalással, különbözõ utazási kedvezményekkel, turistakártyák és -bérletek használatával akár több tízezer forintot is megtakaríthatunk! Íme néhány hasznos tipp, amelyek segítségével könnyebb lesz megtervezni az üdülést.

 • Szõke nõi személyzet szigete

  Kizárólag szõke nõkbõl álló személyzettel tervez mûködtetni egy üdülõt a Maldív-szigeteken egy litvániai utazási iroda.

 • New York-ba utazik és nem számít a pénz?

  Ha a címben foglaltak igazak Önre, akkor az utazunk.com szerkesztõsége a következõ szállást ajánlja Önnek!

 • Megújul a Budapest Parádé!

  Új arculattal és a korábbinál is változatosabb programokkal várja látogatóit az Új Budapest Parádé. Augusztus 26-án – „három az egyben” - Parádé, Karnevál és Fesztivál szórakoztatja majd a várhatóan félmilliós tömeget.

 • Tisza-tó és környéke

  A Tisza-tó az ország egyik legnagyobb vízfelülete a Balaton után: ám ezzel még nem mondtunk semmit. A 127 négyzetkilométeres mesterséges tározón, amelyen keresztül folyik az élõ Tisza, Európában egyedülálló élõvilág alakult ki: a madárrezervátum például felkerült a Világörökség listájára.

 • Nagy Európa Könyv

  Európa viszonylag kicsi területén szinte hihetetlen a változatosság, a gazdagság. Mi mindenre lelhetünk, mennyi földrajzi különbség és történelmi érdekesség a látszólag azonos világban!

  Különféle kultúrák, nyelvek, konyhák, eltérõ történelem, mûvészet és építészet csábítja egyszerre az utazót - és az olvasót. Lapról lapra gyûjthetjük az élményeket és a vágyakat: lehetünk kicsinyek az Alpok óriás hegyei mellett, feltehetjük a pénzünket a monacói kaszinó rulettasztalán, kereshetünk egy darabot a rossz emlékû berlini falból.

 • Megtisztítják Szádvár környékét

  A mûemléket feltehetõleg a tatárjárás után építették. Magyarország egyik legnagyobb erõdítményének megóvására eddig nem volt pénz. Most csaknem 1 millió forint jut a vár környékének kutatására.

 • Ötmillió Wizz Air utas Budapesten

  A Wizz Air, Kelet-Közép Európa legnagyobb diszkont légitársasága 2011. február 24-én elérte az ötmilliós utasforgalmat Ferihegyen. A légitársaság ötmilliomodik budapesti utasa az Eindhoven-Budapest járatra váltott jegyet.

 • Vakációzzon teherhajón

  Ha tengeri hajóutakról beszélünk, akkor legtöbben egy hatalmas, 4-5 ezer személyes, minden luxussal felszerelt óceánjáróra asszociálnak, amely ragyogó napsütésben szeli a habokat valahol a Karib-térség kellõs közepén.

 • Szeged Színpad a SZIN-en

  Idén újdonságként nem a Dugonics téren, hanem az Újszegedi Szabadtéri Színpadon várja az érdeklõdõket a Szeged Színpad. A programok mindenki számára ingyenesen látogathatók, a koncertekre várunk kicsiket és nagyokat egyaránt.

 • Nad Mika (D) live at MegaHerz

  Budapest, Supersonic Music Club - szeptember 29., szombat, 21:30 - A Nad Mika nem egy zenakar. Csupán egy német nõszemély , aki szerte a világban a barátaival és a "szeretõivel" trash-elget, vagyis zenél és utazik és zenél és utazik és így tovább.

 • Járattörlésre nem fizet az utasbiztosítás

  Ha az utasbiztosítással rendelkezõ ügyfél jármûve oda-útban késik, akkor az ebbõl eredõ költségeket megtéríti a biztosító, de a járattörlés miatti károkra nem - mondta Horváth Péter, a Magyar Biztosítók Szövetsége utazásbiztosítási tagozatának vezetõje.

 • Balatoni madárhang

  Lelkes Miklós: Balatoni madárhang

 • Mi lesz veled görög turizmus?

  Lezárt utak, sztrájkok miatt bezárt múzeumok és régészeti parkok fémjelezik a görög gazdasági válságot. Mindezek mostanra a korábban húzóágazatnak számító turizmust is komoly veszélybe sodorták.

 • Magyarország Indiára fókuszál

  Dél-Ázsia vezetõ utazási szaklapja, a TRAVTALK, március 1-jén, a berlini ITB vásár alkalmából megjelent különszámában „Magyarország Indiára fókuszál” címmel közölt cikket. Az összeállításban bemutatják, hogy hazánk, a Magyar Turizmus Zrt. koordinálásával, milyen ütemezéssel kíván belépni az indiai utazási piacra.

 • Nyaralás a válság idején!

  Utazási szokásainkat is drámaian megváltoztatta a válság. Ahogy emelkednek az üzemanyag árak, úgy csökken az utazási kedv. A szerencsések kifoghatják az akciókat, ezek többsége azonban csupán korlátozott számban érhetõ el.

 • Erdély

  Az gyönyörû, ha álom visszafénylik,
  s fel-felragyogtat várt tündérruhákat,
  s míg ölelkezik szépség s szomorúság,
  a lélegzõ táj a lelkünkbe láttat.

 • Felkérjük fürdõvendégeinket, hogy ne igyanak annyit a medencébõl!

  A takarékosság jegyében felkérték Ausztriában a strandolókat, hogy ne igyanak a medencék vizébõl.

 • Fényvisszaverõ mellényt kaptak a szarvasok

  Több száz szarvasra adnak Norvégiában láthatósági mellényt, hogy ezzel védjék az állatokat a gázolásoktól az ország sarkvidéki, teljes téli sötétségbe burkolózó vidékén.

 • Díjat kapott a Malév

  Idegenforgalmi szakemberek, gyakran utazó üzletemberek, vállalatvezetők és az utasok szavazatai alapján 2006-ban is a Malév kapta az "Év légitársasága" díjat - közölte a légitársaság csütörtökön.

 • Turistacsalogató magyarországi különlegesség: golfpálya és termálvíz

  Július 9-13 között az újságírók négy napon át ismerkedhettek a hazai jelentõsebb golfpályákkal és a folyamatban lévõ fejlesztésekkel. A golfprogramok mellett, a résztvevõk ízelítõt kaptak a magyar gasztronómia különlegességeibõl, megkóstolhatták legfinomabb borainkat.

 • Rock-park: Cool Head Clan

  Egy pihenésre szánt park megannyi jó érzést kelt az emberben: a felgyülemlett stressz, a hétköznapok alattomosan bõr alá kúszó fáradtsága illan el, akár pillanatok alatt is. Ha mindehhez ráadásul egy rockparkba „menekül”, akkor meg nem kétséges, hogy garantált a nem is akármilyen – de leginkább akusztikus - felüdülés.

 • TV2 Napfesztivál

  Saját városodban adnak randevút Neked a TV2 legnépszerûbb sztárjai - Bárdos András, Stahl Judit, a Megasztárok és a többi csillag.

 • Szolid Motorosok Keszthelyen

  Keszthely a Balaton történelmi és kulturális központja mára a kétkerekûek szerelemeseinek világában is fontos helyszín. Különösen azok jegyzik az immár hagyományosnak nevezhetõ augusztus végi Fesztivált, akiknek lelkét az öreg kétkerekûek világa megérintette. Az idén augusztus 17-19-ig megrendezésre kerülõ Moto-Rock Fesztivál fõ attrakciója a Veterán Motorosok szépségversenye és szombat ebéd utáni felvonulása lesz.

 • Városligeti gyermeknap

  A Nemzetközi Gyermekmentõ Szolgálat az õt támogató cégek, szervezetek és magánemberek segítségével tizenhét éve segít fizikailag és értelmileg sérült, árva és más rászoruló gyerekeken, fiatalokon.

 • Budapest Boat Show: Díszvendég a Fertõ tó, fókuszban a katamaránok

  Ma már a katamarán vitorlázásnak is komoly múltja van hazai vizeken, s a magyar sportéletben. Külföldi versenyeken is szerzett hírnévvel sok kitûnõ hajós dicsekedhet. Tavaly a vitorlázás volt a Budapest Boat Show kiemelt témája és bár ebben az évben a vitorla marad, de alá kéttestû hajó kerül, s talán nem is kell annyira hozzáértõnek lenni, hogy felismerjük a stílusok és eszközök közötti komoly különbséget.