rss
 • 2008: mikor, hová ne utazzunk?

 • Share on Tumblr

  Az emberek többsége még mindig júliusra vagy augusztusra idõzíti az évi rendes szabadságát, pedig a pihenésre ennél alkalmatlanabb hónapok aligha vannak az esztendõ során. A felkapott turistacélpontok szállodái, éttermei, szórakozóhelyei zsúfolásig teltek, a meleg szinte elviselhetetlen, az árak az egekig nõnek, és rengeteg szolgáltatás nem mûködik, hiszen a helybéliek is éppen a jól megérdemelt vakációjukat töltik – máshol. Összeállításunkban néhány kedvelt célország elkerülendõ idõpontjait soroljuk fel azok számára, akik mindenképpen szeretnének távol maradni az elviselhetetlen tömegtõl.

  A karácsonyt, szilvesztert, húsvétot szándékosan nem tüntetjük fel sehol, ezek ugyanis meglehetõsen evidens dátumok, aki tehát irtózik a zsúfoltságtól, inkább töltse a lakása falai közt ezeket a napokat. A nemzeti ünnepek (közülük csak az idén még sorra kerülõket soroljuk fel) viszont felkerültek a „tiltólistára”, mert azok országonként más és más idõpontot jelentenek. Elõzetesen annyit jegyezhetünk meg, hogy a március és az április, valamint az október és a november általában a nyugodtabb hónapok közé tartoznak, de mindenképpen érdemes a részletes ismertetõket is átbogarászni.

  Szlovákia
  Az ország számtalan látványossága közül november és március között sok minden zárva tart, így ebben az idõszakban szinte csak a síelés szerelmesei találhatnak maguknak szórakozást. A május, a június és a szeptember a legajánlottabb hónapok az utazásra azoknak, akik a csendet kedvelik, a július viszont mindenképpen elkerülendõ, hiszen a programok ekkor csúcsosodnak északi szomszédainknál: a lõcsei Mária-zarándoklatra legalább 100 ezer embert várnak minden évben, Trencsénben rockfesztivált rendeznek a hónap közepén, de még a legkisebb faluban sem múlhat el a július egy kiadós mulatozás nélkül.
  Az ország nemzeti ünnepei: május 8., július 5., augusztus 29., szeptember 1., szeptember 15., november 17.

  Ausztria
  A sógoroknál szintén a július és az augusztus a legveszélyesebb hónapok, a nagy meleg miatt ekkor még a híres bécsi opera is üzemszünetet tart. A fõváros csúcsszezonja amúgy jóval kiterjedtebb, a remete-típusoknak áprilistól októberig tanácsos elkerülniük a császárvárost, ahol már most a hónap végén futógálát rendeznek 25 ezer résztvevõvel, de idén is lesz tavaszi és nyári fesztivál, valamint nagy tömeget vonzó Schubert- és Haydn-koncertek, szeptemberig pedig egy látványos kiállítás Tutanhamon kincseibõl, aki tehát nem szereti a nagy nyüzsgést, õszig inkább Bécstõl távol pihenjen. Ami az osztrák hegyeket illeti, 1800 méter fölött novembertõl májusig tart a hószezon, 2600 méter fölött viszont lényegében egész évben, a nyári (és persze téli) tömeget tehát tanácsos itt is elkerülni.
  Az ország nemzeti ünnepei: május 1., október 26.

  Csehország
  A május és a szeptember már kellemes idõszaknak számít, hiszen nyitva tart minden múzeum, képtár és kastély, az árak alacsonyabbak és a tömeg is kisebb. Jó az április és az október is, de ekkor az idõ még kissé csípõsebb lehet. Aki júliusban vagy augusztusban szeretne a csehekhez látogatni, az magára vessen, bár a szünidõ miatt üres egyetemi kollégiumokban még ekkor is olcsó szálláshoz lehet jutni.
  Az ország nemzeti ünnepei: május 8., július 5-6., szeptember 28., október 28., november 17.

  Horvátország
  Hosszú ideig, áprilistól szeptemberig tart a csúcsszezon az országban, s ha elõtte vagy utána próbálunk ellátogatni a tengerpartra, fennáll a veszélye annak, hogy a víz még vagy már hideg lesz. Talán a szeptember a legkedvezõbb egy horvát kirándulásra, a május vége–június eleje viszont eszükbe ne jusson, mert az az iskolai kirándulások ideje.
  Az ország nemzeti ünnepei: június 22., június 25., augusztus 5., október 8.

  Németország
  Májustól októberig az országot elárasztják a turisták, júniusban és júliusban pedig ehhez a tömeghez még hozzácsapódnak a szünidõzõ iskolai csoportok, akik természetesen a legolcsóbb szállásokat foglalják el. Marad a márciustól májusig tartó idõszak, illetve az október és a november, amikor még jó esélyünk van az enyhe, napos idõre is.
  Az ország nemzeti ünnepei: augusztus 8., október 3., november 16.

  Franciaország
  Az idõjárás és a viszonylag kevés látogató miatt a tavasz a legszebb az országban, ahol azonban már májustól beindul a turistaszezon, és õszig meg sem áll. Július közepétõl augusztus végéig a helyiek is a szabadságon lévõk tömegét növelik, októbertõl az idõ viszont már kellemetlenre fordul, karácsonykor pedig iskolásoktól zsúfoltak a sípályák, így az április és a szeptember tûnik a legalkalmasabbnak egy francia vakációra.
  Az ország nemzeti ünnepei: május 8., július 14., november 11.

  Olaszország
  Áprilisban, májusban, októberben vagy novemberben menjenek a napfényes Itáliába azok, akik látni is szeretnének belõle valamit. Augusztusban nemcsak a külföldiek, de maguk az olaszok is turistává válnak, ezért sok minden be is zár az utolsó nyári hónapban. Az Alpokban már szeptember közepétõl havazik, így aki korán elindul síelni, az elkerülheti a tömött pályákat.
  Az ország nemzeti ünnepei: április 25., június 2.

  Görögország
  Az egyik legfelkapottabb célországban elég nehéz jó idõpontot javasolni, de mondjuk húsvéttól június közepéig még élhetõnek nevezhetõ a csodás Hellász is. A tengerpartok és az õsi romok környékei ekkor még nem zsúfoltak, aztán augusztustól októberig megint elcsendesedik az ország, utána pedig egyenesen téli álomba merül, így a görög telet inkább tanácsosabb kihagyni.
  Az ország nemzeti ünnepe: november 17.

  Travelline


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Bánk Bán Szegeden

  Katona József 1819-ben írta drámáját a Bánk bánt, amelynek elsõ változatát a Kolozsvári Erdélyi Múzeum címû folyóirat pályázatára nyújtotta be sikertelenül.

 • Szállás és reggeli a Cambridge-i Egyetemen

  A patinás Cambridge-i Egyetem megnyitja kapuit a turisták elõtt: mostantól akár már meg is szállhatnak a történelmi épületegyüttesben.

 • A MÁV augusztus 20-án mentesítõ vonatokat indít

  Állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából mentesítõ vonatokkal segíti a MÁV ZRt. az utazást. Idén az ünnep vasárnapra esik, ezért a vonatok, a menetrendben megjelölt vasárnapi közlekedési rend szerint, a nyári menetrendnek megfelelõen közlekednek. A vasúti menetrendkönyv módosításaiban már meghirdetett a vasúttársaság mentesítõ vonatokat, de utasaink felmerült igényeivel kiegészítette a következõk szerint kínálatát.

 • Tourinform kampány belföldön

  A Magyar Turizmus Zrt. a belföldi turizmus élénkítése érdekében fontosnak tartja, hogy mind több hazai turista ismerje, s használja a Tourinform-irodák szolgáltatásait, ezért 2007. április 10-én on-line hirdetési kampány indított a Tourinform irodák népszerûsítése érdekében.

 • 2 in 1-zenészképek

  Millenáris - 2007. június 21., csütörtök 20:00 - július 22., vasárnap 19:00 Fogadó-Padlás
  2 in 1 - zenészképek. Megnyitja: feLugossy Laca és Szirtes János performance-a. Közremûködik Samu Bence és Nagy Ágoston.

 • Belépõjegy kell Velencébe

  Fizetõs lesz a Velencébe való belépés a hajóval és vonattal érkezõk számára is: a bevezetés elõtt álló díjjal akarják megfékezni a turistaáradatot és finanszírozni a mûemlékek helyreállítását.

 • Magyarország termálkincse

  Egy régi mondás szerint, ha valaki Magyarország bármely pontján kutat fúr, elõbb-utóbb termálvizet talál. Ezt a geológusok is alátámasztják, a térképek szerint ugyanis hazánk területének 80 %-a alatt 30 fokosnál melegebb termálvízkészlet található. A 60-as, 70-es években olajat kutató kísérleti fúrások eredményeként hazánkban közel 1300, nagyobb részt elzárt termálvízkút van. Az utóbbi években ezek kihasználása, felfedezése reneszánszát éli hazánkban.

 • Óbudai Nyár 2007

  Több helyszínen, szeptember 8-ig - Nem könnyû választani a nyári kulturális fesztiválok közül. Ha van idõ, érdemes egy kicsit belenézni ebbe is, abba is.

 • Elõvigyázatosságra figyelmeztetik a Horvátországban nyaralókat is

  Zágráb - A turisták hiányos ismeretei és felelõtlensége miatt minden évben számos halálos baleset éri a Horvátországban nyaralókat, ezért a horvát tengeri és hegyi mentõk figyelmeztetésként összefoglalták a tragédiák leggyakoribb okait.

  Az igazi nyári szezon még alig kezdõdött el az Adrián, de már eddig 10 turista lelte halálát nyaralása közben. A horvát tengeri kutató- és mentõszolgálat központja szerint a tragédiák oka leginkább az, hogy a nyaralók felkészületlenül, a környezetet nem ismerve és felesleges kockázatokat vállalva bocsátkoznak bele mindféle kalandba a fürdés és napozás mellett.

 • Mutasd meg a világnak a lakóhelyedet!

  A Mátrix Közhasznú Alapítvány, a TOP Egyesület és a www.utazunk.com utazási magazin pályázatot hirdet ”Mutasd meg a világnak a lakóhelyedet” címmel, melynek célja az, hogy az írni szeretõ fiatalok lehetõséget kapjanak a bemutatkozásra, valamint az, hogy az ifjú tehetségek segítségével minden településnek adott legyen a lehetõség az utazási portálon való bemutatkozásra.

 • Magyarország népszerû célállomás a német buszos turisták körében

  Augusztus 7-tõl 9-ig Kölnben került megrendezésre az RDA Workshop, Németország legnagyobb buszturisztikai találkozója.

 • Csabai Kolbászfesztivál

  Békéscsaba, több helyszínen - október 20-23. - Ahogy Tokajról a jó bor, Makóról a hagyma, úgy Békéscsabáról a Csabai kolbász jut sokaknak eszébe. A fesztivál keretein belül immár ötödik alkalommal rendezik meg a nagysikerû Borvigadalom és Vásár nevû programot.

 • Szeged Színpad a SZIN-en

  Idén újdonságként nem a Dugonics téren, hanem az Újszegedi Szabadtéri Színpadon várja az érdeklõdõket a Szeged Színpad. A programok mindenki számára ingyenesen látogathatók, a koncertekre várunk kicsiket és nagyokat egyaránt.

 • Bajba került az 5 Kontinens Utazási Iroda

  A március közepe óta felszámolás alatt álló, tevékenységét azonban már tavaly befejezõ 5 Kontinens Utazási Iroda Kft.-vel szemben 12 millió forint értékben nyújtottak be követelést hitelezõi - írta csütörtöki számában a Napi Gazdaság a felszámolóra hivatkozva.

 • Twitter-eznek már az utazási cégek is

  A twitterezés mára a közösségi oldalak egyik legfelkapottabb formája, ahol az arcátlan nyomulás nem, a szolgálatkészség viszont határozottan kifizetõdõ nemcsak a magánszemélyek, de újabban a cégek és a különbözõ szolgáltatók számára is.

  Õk azok, akik elõszeretettel használják ezt az újfajta információ-megosztó lehetõséget, köztük egyre több turisztikai cég és légitársaság is.

 • Velence lakatlanná válik?

  Egyre fogy Velence lakossága: az 1966-os nagy áradáskor még 121 ezren éltek a történelmi városközpontban, ez a szám jelenleg 66 ezer, és az elvándorlás folytatódik, jórészt az idegenforgalom miatt - errõl tanúskodik a lagúnák városának vezetése által közzétett legfrissebb adat.

 • A válság miatt kevesebbet nyaralnak a britek

  A gazdasági recesszió miatt a britek tavaly kevesebbet utaztak külföldre, az üzleti célú utazások csaknem negyedével estek vissza - közölte kedden a brit statisztikai hivatal. A negatív trenden Egyiptom, Jamaica és Litvánia javított valamelyest, ezek az országok a korábbinál több brit turistát vonzottak. A britek többsége európai országokat céloz meg, ha külföldre utazik, különösen Spanyolország és Franciaország kedvelt célpont, de az Egyesült Államok sem veszített népszerûségébõl.

 • 6 járattal, és a 2-es terminálról startolt a Ryanair

  A London-Stanstedbe és Barcelonába tartó járattal tért vissza Budapestre a Ryanair ír diszkont légitársaság.

  6 új járatot indítottak, amelyek közül kettõ újnak számít, hiszen Stanstedbe és a németországi Karlsruheba eddig nem volt járat Budapestrõl.

  A másik négy desztináció: Barcelona, Madrid, Dublin és Stockholm. További 26 járatot a következõ hetekben indít el a Ryanair Budapestrõl - olvasható a Budapest Airport közleményében. A London-Stansted járattal négyre emelkedik a brit fõvárosban elérhetõ repülõterek száma.

 • Felépülhet Attila fapalotája

  Még az idén megkezdõdhet Attila hun király fapalotája képzeletbeli másának megépítése Tápiószentmártonban.

 • Magyarország is bemutatkozott a New York Times Travel Show-n

  A háromnapos rendezvény során 110 ország 500 kiállítója között a Magyar Turizmus Zrt. New York-i irodája is képviseltette magát.

 • Gyógyíthatatlan kór pusztít Argentínában!

  Bolívia, Brazília és Paraguay után már Argentínában is terjed a dengue-láz, csapást mérve az ország idegenforgalmára.

 • A legjobb business class

  Az indiai Jet Airways business osztályának kiszolgálását minõsítették kategóriájában a világ legjobbjának az idei Business Traveller Awards-on.

 • Tele cigarettacsikkel az olasz tengerpart

  Az olasz tengerpartok tele vannak napozókkal, fürdõzõkkel - és cigarettacsikkel. A strandokon minden este összeszedik a szemetet, a napernyõk és kabinok közötti homokot pedig speciális gépekkel átszûrik.

 • XII. Dinnyefesztivál

  Az immár országos hírûvé vált Medgyesegyházi Dinnyefesztivál 1995-ben indult útjára. A közönség számára ingyenes fesztiválok nyújtotta kikapcsolódás, szórakozás közelebb hozta az itt élõ embereket egymáshoz.

 • Forma 1-magyar nagydíj

  Augusztus 3-4-5-én ismét Formula 1-es versenyautóktól lesz hangos a mogyoródi Hungaroring, immár 21. alkalommal. Pénteken a szabadedzéseken, szombaton az idõmérõ edzésen, vasárnap pedig a versenyen szurkolhatnak az autósport kedvelõi.

 • A Malév utasait is érinti a schengeni váltás

  A schengeni idõszámítás az idei nyári menetrend kezdetétõl, azaz 2008. március 30-án éjféltõl lép életbe a ferihegyi repülõtéren, ami a Malév üzemelésében, így utasai számára is változásokat jelent. Ettõl az idõponttól kezdõdõen a ferihegyi határokon is megszûnik a határellenõrzés Schengen államokba való utazás esetén.

 • Cradle Of Filth

  A dark metál mûfaj egyik legnagyobb ikonjai, a Dani Filth nevéhez köthetõ Cradle Of Filth október közepén új stúdióalbummal jelentkezett, melynek anyagával azonnal turnéra is indultak.

 • Virágok karneválja

  2007. augusztus 15 - 21. - 4024 Debrecen: Debrecenben Augusztus 15. és 21. között ismét a virágoké a fõszerep Debrecen belvárosában 41. alkalommal kápráztatja el az érdeklõdõket a felvirágoztatott karaván.

 • A folyamatos süllyedés lesz kötelezõ 100 reptéren

  Folyamatos süllyedéssel spórolhatnak a repülõk a lépcsõs leszállás helyett 100 reptéren, köztük Ferihegyen is 2012-tõl. Az új módszer jelentõsen csökkenti a környezetszennyezést és a zajterhelést.

 • Lázadás a fedélzeten

  Na, nem a Bounty-n, hanem egy Toulouse-ból Casablancába közlekedõ repülõjárat fedélzetén.