2020.11.25. - Katalin

Regisztrációs jegy nélkül sem kell fizetni az utazásért

Az elõzõ kormány szándékaival ellentétben július elsejétõl nem kell pótdíjat fizetniük a regisztrációs jegy nélkül utazóknak. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium decemberig dönt arról, hogy miként követik nyomon a díjmentes utazásokat.
bohócdoktor vizit szja 1%

Az elõzõ kormány szándékaival ellentétben július elsejétõl nem kell pótdíjat fizetniük a regisztrációs jegy nélkül utazóknak. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) december végéig áttekinti a jelenleg mûködõ rendszert és ezután dönt arról, hogyan követik nyomon a díjmentes utazásokat.

A szociálpolitikai kedvezmény alapján díjmentesen utazóknak (6 év alattiak, 65 év felettiek, hadigondozottak, menekültek) 2010. március elseje óta kell regisztrációs jegyet váltaniuk a helyközi közösségi közlekedésben. A regisztrációs jegy nélkül buszra vagy vonatra szállókat a jövõ hónaptól 500 forint pótdíj fizetésére kötelezhették volna a szolgáltatók.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a következõ félévben áttekinti a díjmentesen utazók regisztrációjának jelenlegi rendszerét, annak fejlesztési lehetõségeit, esetleges alternatívát. A tárca fontosnak tartja, hogy a közösségi közlekedést igénybe vevõk számáról és utazási szokásairól egyértelmû adatok álljanak rendelkezésre. A minisztérium december végéig megvizsgálja, hogy a tavasz óta alkalmazott módszer mennyiben felel meg e célnak. Az NFM az átmeneti idõszakra való tekintettel a pótdíjazás határozatlan idejû elhalasztását tartja indokoltnak - tájékoztatott közleményben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Fõosztálya.