2020.12.03. - Ferenc, Olívia

Luxemburg

Luxemburg
A nagyhercegség fõvárosát 963-ban alapították, a kormány és a nagyherceg hivatalos székhelye. Az ECSC (Európai Szén és Acél Közösség) 1952-ben történt luxemburgi megalakítása óta egy sereg európai intézmény jött itt létre, az Európai Parlament Fõtitkársága, Európai Törvényszék, Európai Számvevõszék, Európai Beruházási Bank, valamint az Európa Tanács számos igazgatósága. Luxemburgot szokás az Európa Fõvárosa jelzõvel illetni, nem csupán földrajzilag központi fekvése alapján, de többnyelvûsége okán is: a "luxembourgish"-on túl a mindenhol beszélt és valóban alkalmazott francia és német a hivatalos nyelv.
bohócdoktor vizit szja 1%

Ezen kívül az elmúlt 20 évben Luxemburg szinte példátlan pénzügyi központtá vált, 184 financiális intézménye révén. Ez a nemzetköziség teszi kozmopolitává, ami érdekes momentum méreteit tekintve. Ezen intenzív gazdasági és politikai szerepvállalás, fejlõdés ellenére mégis megõrizte elmélkedõs, nyugalmas atmoszféráját a város. A nagy zöld területek a Pétrusse völgyben, a Városkertben, csakúgy, mint a történelmi városközpontban - melyek szinte teljesen sétálóutcákkal átszõttek, a látogatót kikapcsolódásra csábítják.

Luxemburg történelmi jelentõsége egészen a római kortól datálódik. Azon a helyen, amit ma Halpiacnak neveznek, a 4. században már óra és csillagvizsgáló torony épült, két fonros római fõút találkozásánál. Siegfried Gróf is felismerte a terület stratégiai jelentõségét és a 10. században felépíttette erõdjét, "Lucilinburhuc" - ot, melyrõl végül a nevét kapta a Bock hegyfokon kialakuló város. Az idõk folyamán az erõd folyamatosan bõvült, bástyákkal, körfalakkal, õrtornyokkal, föld alatti járatokkal.

El kell jutnunk a Luxemburg Városi Történeti Múzeumba, ahol high-tech idegenvezetési rendszer segítségével ismerkedhetünk meg a várossal, történetével, emlékeivel.