2021.06.19. - Gyárfás

Dánia a világ legboldogabb országa

Dánia a világ legboldogabb országa
Dánia

Demokráciájával, társadalmi egyenlõségével és békés légkörével Dánia a világ legboldogabb országa - közölték amerikai kutatók.

A politikai és társadalmi harcokkal sújtott Zimbabwe a legkevésbé boldog, míg a világ leggazdagabb nemzete, az Egyesült Államok a 16. helyet foglalja el a World Values Survey (WVS) legfrissebb listáján.
bohócdoktor vizit szja 1%

A társadalomtudományi kutatók nemzetközi összefogásával készült felmérés 1981 és 2007 között megemelkedett boldogságmutatót talált az 52 elemzett országból 45-ben. "Mélyen hiszek abban, hogy a béke és a boldogság között erõs összefüggés van" - mondta Ronald Inglehart, a Michigan Egyetem társadalomkutatási intézetének politológusa, a tanulmány vezetõje. A kutató szerint az elégedettség és a demokrácia között is szoros a kapcsolat.

Az elemzést az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Alapítványa (National Science Foundation) rendelte meg és tette közzé.

Az elégedettségi lista elsõ felében található még Puerto Rico, Kolumbia, Észak-Írország, Izland, Írország, Hollandia, Kanada és Svédország.

Inglehart csoportja 350 ezer embert kérdezett meg. A felmérés, melyet elõször 1981-ben végeztek el, két egyszerû kérdést tesz fel.

"Mindent egybevéve, mit mondana: nagyon boldog, eléggé boldog, nem túl boldog, egyáltalán nem boldog?" és "Mindent figyelembe véve mennyire elégedett az élete egészével mostanában?"

"A boldogság érzetének legfontosabb meghatározója végül is az, mennyire szabad az emberek választása arról, hogyan éljék életüket" - mondta a kutatásvezetõ. A felmérés a Perspectives on Psychological Science címû szakfolyóirat júliusi számában jelenik meg, magyarországi adatok jelenleg nem találhatók sem a WVS, sem a megrendelõ alapítvány honlapján.