2021.01.26. - Vanda, Paula

A virágzó szépség szigete

A virágzó szépség szigete
A legenda szerint ez az a hely, ahol Ádám a földre lépett, amikor kiûzetett a Paradicsomból. A buddhisták szerint Buddha is ezt a szigetet látogatta meg útban az örök élet felé.

Sri Lankára a legtöbben nyaralni jönnek, méghozzá télen: ez itt a fõszezon. A látogatókat elsõ percben rabul ejti a balzsamosan langyos levegõ, a végtelen buja, zöld növénytakaró, a szingaléz ábécé betûinek díszes örvénye, a buddhisták színes zászlói és hangos szertartásai. A pihenni vágyókat tengerparti szállodák sora várja; a legszebb partok és strandok délen vannak.
bohócdoktor vizit szja 1%

Itt különleges képeket is készíthet a turista: a helyi horgászok a sekély parti homokba döngölt magas cölöpökön ülnek, érdekes sziluettjük egyedülálló látvány. De nem érdemes a szabadság egész ideje alatt csak a parton lazítani: a sziget a látnivalók teljes spektrumát kínálja. A piciny Sri Lanka 7 Unesco világörökséggel büszkélkedhet: vallási, építészeti, történelmi emlékei érdemelték ki e megkülönböztetõ címet. Közülük öt az ún. kulturális háromszögben található, ahol akár az egész, nyaralásra szánt idõt is el lehet tölteni, annyi a látnivaló.

A trópusi éghajlatnak köszönhetõen egész évben meleg az idõ, egzotikus partjaival, fehér homokú fövenyeivel, korallzátonyaival, színes élõvilágával valódi Paradicsom a nyaralók számára. Akit a napozásnál jobban lekötnek a természet csodái, annak a nemzeti parkok, az elefánt árvaház, a meredek hegyoldalakra felkúszó teaültetvények, a kókuszpálmaligetek ajánlhatók. De itt várja az utazót Ázsia egyik leghíresebb botanikus kertje, a leopárdok lakta vadrezervátum, a már messzirõl illatozó fûszerültetvények is. Ki gondolná, hogy az otthon száradt - és méregdrága - kóróként megismert vanília friss állapotban milyen vastag és puha, vagy hogy a zöld bors a fekete, míg a pirosból lesz a fehér.

Tudtuk-e, hogy a legfinomabbnak tartott holland kakaót innen importálják, Sri Lanka-i nemcsak a legjobb minõségû tea és fahéj, de a kakaó is. Megterem a kávé, a kókusz, az elviselhetetlen szagú durián, a savanykás passiógyümölcs, az édes mangó és vagy 23 féle banán is. Közülük a piros banán éretlenül barna színû, ízébe õszibarack is vegyül.

Marco Polo Sri Lankát tartotta a világ legszebb szigetének. Ez a parányi kis ország számtalan névvel büszkélkedhet: Fenséges Szigetnek, India Könnycseppének, a Kelet Gyöngyszemének, a Kelet Kapujának nevezik, de a legismertebb neve Ceylon. A név oroszlánszigetet jelent, és a bátorságukról híres szingaléz harcosokra utal. A csepp alakú sziget történelme kétezer évvel korábbra nyúlik vissza, mint Magyarországé.

Uralkodói számos maradandó emlékeket - erõdítményeket, palotákat, templomokat - hagytak az utókorra. A legnagyobb esztétikai élményt a hatalmas gránittömbökbe faragott Buddha-szobrok, vagy a freskók és szobrok százaival feldíszített sziklabarlangok jelentik.