2020.11.26. - Virág

New York kerületei: Staten Island (5/5. rész)

New York kerületei: Staten Island (5/5. rész)
Staten Island egyike New York város öt kerületének; az azonos nevû szigeten terül el. Mivel földrajzilag kívül esik a városmagon, népessége is a legkisebb az öt kerület közül.

Délen a Richmond County-val határos, amely New York állam legdélibb járása. 1975-ig a kerület hivatalos neve Borough of Richmond volt. Lakossága 465 000 fõ, ezért Staten Islandet néha az elfeledett kerület néven is illetik. Sokkal kevéssé ismert, mint a többi négy: Bronx, Queens, Manhattan és Brooklyn.
bohócdoktor vizit szja 1%

Az öt kerület közül ennek a legkisebb a lakosságszáma és harmadik legkisebb a területe (kb. 153 km²). Ha az öt kerület külön várost alkotna, Staten Island a 39. legnépesebb amerikai város lenne, míg a többi négy benne lenne az elsõ tízben.

Staten Island elsõsorban külvárosi jellegû, alacsony népsûrûségû és etnikailag homogén kerület. A városrész központi és déli részein korábban tejipari és baromfifarmok voltak, némelyik még az 1960-as évek elején is mûködött. Más területei inkább városi jellegûek és Queens keleti vagy Bronx északi részéhez hasonlítanak. A Verrazano-Narrows híd felépítése óta a kerület lakossága meredeken nõtt és ez magával hozta a forgalom növekedését is.

Itt van a Fresh Kills Landfill is, amely 53 évig a város szeméttelepeként szolgált. 2001-ben bezárták, és jelenleg tisztítási és rehabilitációs munkákat végeznek a területen.