2021.05.09. - Gergely

Az átalakuló dublini dokknegyed

Az átalakuló dublini dokknegyed
Dublin sok látogatója a várost átszelõ Liffey folyót olyan kiindulópontnak használja, amely elvezet az ír fõváros központjában lévõ fõ turistahelyszínek irányába.

Akik azonban a folyót követve tovább merészkednek a dublini kikötõig, egy új, modern Dublint is találnak a part mentén. Itt található a Daniel Libeskind tervezte Grand Canal színház, egy új konferenciacentrum, valamint a Google és a Facebook európai központja csakúgy, mint a U2 együttes volt stúdiója.
bohócdoktor vizit szja 1%

A városközponttól észak felé haladva a Liffey mentén a látogatók elérik a Nemzetközi Pénzügyi Szolgáltató Központot, amelynek olyan lakói vannak, mint a KPMG és a JP Morgan Chase. E pénzügyi óriások mellett egy szépen restaurált épület áll, amely valamikor dohányraktár volt boltozatos páncéltermekkel. Világosan és levegõsen, üveg külsõvel az épület most éttermeknek, luxusüzleteknek, alkalmi mûvészeti bemutatóknak ad otthont.

A közelben fekvõ tér, amely dokkterületként ismert, olyan évenként ismétlõdõ eseményeknek a színtere, mint a késõnyári fesztivál, õsszel az Oktoberfest-ünnepség, decemberben pedig a karácsonyi vásár.

Az övezettel szemben, a Liffey északi partján mindazonáltal komor látvány fogadja az érkezõket. Az éhínség emlékmûve férfiak és nõk életnagyságú szobraival - de látható még egy csontvázzá soványodott kutya szobra is -, amint a dublini kikötõ felé tartanak, hogy elhagyják Írország partjait az 1840-es évek nagy éhínsége idején. Csak néhány lépéssel odébb, közelebb a kikötõhöz a Jeanie Johnston hajó hasonmása horgonyoz emléket állítva a kétmillió kivándoroltnak.

A dokkterület északi oldalán fényûzõ új lakások között emelkedik az új konferenciaközpont ferde üveghomlokzattal. Egyik-másik taxis máris tréfásan The Point-nak nevezi ezt az épületet, szójátékként utalva a közeli koncerthelyszínre, amelynek valaha The Point volt a neve. Ezt a szórakoztatótermet, amely a rakpartok szélén áll a kikötõ elõtt, átépítették és átkeresztelték 02 névre. 2008 decemberében nyitották meg, jelenleg ez a legnagyobb zárt koncertterem Írországban 9500 ülõhellyel.

Visszatérve a folyó másik oldalára a Sean O'Casey gyalogoshídon vagy a nemrég megnyitott Samuel Beckett hídon - mindkettõt dublini születésû íróról nevezték el -, a nagyváros trendibb részébe lehet jutni. Itt van a U2 volt stúdiója, a Windmill Lane is; graffiti borítja, amelyet a kemény rajongók hagytak ott, akik elzarándokoltak a zenekar szülõvárosába. Néhány épülettömbbel odébb a Facebook nemrég nyitotta meg a nemzetközi központját, a Google európai központja pedig alig 10 perces sétára van a folyótól - mintegy jelezve, hogy az övezet az üzleti élet és a technológia XXI. századi központjává vált.

A környék ad otthont a Daniel Libeskind tervezte Grand Canal Színháznak, egy aszimmetrikus építészeti mestermûnek is. A Szent Patrik napján megnyílt színház zenés elõadásoknak, koncerteknek és más show-mûsoroknak ad otthont.