2021.01.26. - Vanda, Paula

Vatikán: Az egyházi miniállam

Vatikán: Az egyházi miniállam
A "minden út Rómába vezet" közmondásos fogalma az olasz fõváros középpontjában, a Tevere partján falba ütközik, de ez nem jelent akadályt.

A földkerekség legkisebb, alig fél négyzetkilométernyi területû államát veszi körül, melynek államfõje ugyanakkor több, mint 900 millió katolkius, a világ legnagyobb vallási közössége felett uralkodik.

Következésképp a Stato della Cittá del Vaticano, a Vatikánváros állam több, mint egy érdekes maradvány a középkorból.
bohócdoktor vizit szja 1%

A hívõ zarándokok és a kíváncsi turisták többnyire csak a szentatyát látják a pápában, aki a Szent Péter templomban misézik, fogadótermében vagy palotájának ablakából szól hozzájuk. Pedig a Vatikán felségterületén bizony önálló állam is mûködik, amelynek egyeduralkodója a pápa és minden szükséges intézmény megvan itt, ami egy igazi államhoz nélkülözhetetlen.

A pápa irányító tevékenységét egy héttagú bíborosi bizottság (mint végrehajtó hatalom), és egy világi személyekbõl álló tanács (nõk is vannak közöttük) segíti. Van itt posta- és távíróhivatal, 17 orvosból álló egészségügyi szolgálat, gyógyszertár, három fokozatú (külön papi és világi) bíróság egy évtizedek óta üresen álló börtöncellával, pénzverde és anyakönyvi hivatal, amely - nyilván, mert nincs elég dolga - egyúttal személyzeti és a munkaügyi feladatokat is ellát.

Aki szeretne bepillantani - ha nem is a Vatikán titkaiba, de a falai mögé, az a Szent Péter tér bal oldalán válthat jegyet a városnézõ kisbuszra. A felirat szerint "Csak illendõ öltözék-ben" szabad bemenni a Harang-kapun, viszont a svájci kapuõrnök gyalogosan is beengedik a nézelõdni vágyókat.

Gyönyörû sétát tehetünk, ha felkapaszkodunk az idõsebb rómaiak által Mons Vaticanusnak nevezett dombra, barokk kertekbe, ahol virágágyak, olaj-, fahéj- és eukaliptuszfákkal szegélyezett sétányok, szökõkutak és szobrok között idõzhetünk. Csak innen és nem a Szent Péter térrõl mutatkozik meg teljes szépségében a bazilika kupolája. (A Vatikánváros viszont csak a Szent Péter-templom porticusának tetõteraszáról - belülrõl érhetõ el egy felvonóval - látható teljesen.) Így végigsiethetünk a vatikáni múzeumok tucatnyi termén, hogy aztán elidõzzünk például Praxiteles knidosi Aphroditéje, Leonardo da Vinci Szent Jeromosa vagy Tiziano Madonnája elõtt. A Sixtusi-kápolnában pedig lélegzetvisszafojtva figyeljük, hogy Michelangelo freskóinak évek óta tartó restaurálásával mennyit haladtak elõre.