rss
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

 • Kánikulában nõtt a turizmus

 • Share on Tumblr

  A kánikula jól jött a turizmusnak! Az év elsõ öt hónapjában ugyan visszaesésrõl számoltak be az ország legnagyobb turisztikai térségeiben mûködõ szolgáltatók, a kánikulával azonban a vendégek száma is nõtt a fõbb üdülõhelyeken.

  bohócdoktor vizit szja 1%

  Az MTI által megkérdezett szakértõk és vállalkozók a válság hatásával, az árvízzel, a júniusban tapasztalt nem túl jó idõvel magyarázták, hogy szinte csak július elsõ két hetében indult be a forgalom.

  A balatoni turizmus alakulása vegyes képet mutat: a rossz idõjárás miatt gyengére sikerült elõszezon után már van, aki nem panaszkodik, és van, aki behozhatatlan visszaesésrõl ad számot.

  Hoffmann Henrik, a mintegy 150 turisztikai szolgáltatót tömörítõ Siófoki Fürdõegylet Turisztikai Egyesület elnöke arról számolt be, hogy az elõszezon sokak számára gyenge volt, de a fõszezon nem rosszabb a tavalyinál. A déli part keleti felét a Balaton Sound fesztivál szinte megtöltötte, a kánikula miatt pedig folyamatosan nõ a vendégek száma.

  A Balaton északi partján lévõ szálláshelyek közvetítésével foglakozó Midi Tourist tapasztalatai ennél kedvezõtlenebbek. Sall Csaba ügyvezetõ azt mondta: júniusban mintegy 25, júliusban 15 százalékkal volt alacsonyabb a forgalom, mint egy éve. Ennek a válság, a rossz idõjárás és a szúnyog invázió mellett az az oka, hogy az ország árvíz sújtotta részeibõl nemigen érkeznek, márpedig a badacsonyi iroda vendégkörének 70-75 százalékát a fõként üdülési csekkel fizetõ magyarok teszik ki. A hátrány már behozhatatlan, a cég 18-20 százalékos visszaesésre számít.

  A Tisza-tónál az áradás a többi üdülõkörzethez képest késõbbre tolta a fellendülést, hiszen sokakat tartott vissza, és csak július második hétvégéjétõl indult be a turizmus - számolt be több szolgáltató.

  A Tisza-tónál 10 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma május végéig a tavalyi év hasonló idõszakához viszonyítva. A külföldiek esetében 4, míg a hazai vendégeknél 13 százalékos volt a visszaesés.

  Egyebek mellett a válság miatti pénzszûke, az üdülési csekkek megadóztatása, illetve a Dunakanyarba vezetõ utak rossz állapota lehet az oka annak, hogy jelentõsen csökkent Visegrád, valamint a térség vendégforgalma - mondta a Visegrádon szállodát és két éttermet is mûködtetõ vállalkozó.

  Zeller Tibor elmondta, hogy a belföldi vendégek egyre kevesebbet költenek utazásra, ha mégis felkerekednek, akkor többnyire üdülési csekkjeiket használják fel a dunakanyari szállodákban, éttermekben.

  A hétvégi strandforgalom ugyan megnõtt, de a szállóvendégek száma nem emelkedett jelentõsen a kánikula, a vakáció, valamint annak ellenére sem, hogy két-három új, jó színvonalú szolgáltatást nyújtó szálloda nyílt a szezon kezdetére a Velencei tónál.

  A kereskedelmi szálláshelyeken a fõszezon ellenére sincs telt ház, s kevesebbet költenek a nyaralók, a strandoló vendégek. A vendéglátóhelyek forgalma nagyon visszafogott, s a tókörnyéki vállalkozók szerint kevesebben, s kevesebbet költenek. Az viszont már érzõdik az élelmiszerüzletek, szupermarketek forgalmán, hogy benépesültek a nyaralóházak.

  Hévízen az év elsõ öt hónapjában tapasztalt forgalomcsökkenés után ezekben a hetekben újból a tavalyival azonos számú látogatót regisztráltak - mondta Hegedûs Lajos, a Hévízgyógyfürdõ Nonprofit Kft. ügyvezetõ igazgatója. A turizmusban tapasztalt általános visszaesés miatt júniusig mintegy 5 százalékkal kevesebb vendég kereste fel a hévízi tavat és a hozzá kapcsolódó fürdõt. Júniusban azonban javultak a mutatók, nagyjából a tavalyival azonos szintre.
  Hozzátette: a mostani, kánikulai idõszakban naponta 3.500-4.000 látogató vált jegyet a tónál.

  Zalakaroson az év elsõ öt hónapja szintén visszaesést hozott, a tavalyihoz képest mintegy 10 százalékkal kevesebb vendég érkezett a fürdõbe, amelynek bevétele 7 százalékkal csökkent - közölte Horváth Vencel, a Gránit Gyógyfürdõ Zrt. elnök-vezérigazgatója. A szakember szerint az üdülési csekkes forgalom változatlan a tavalyihoz képest, de a drágább szolgáltatások iránt csökkent a kereslet. A kánikulával azonban itt is javulóban vannak az adatok.

  Július elsõ két hetében bõvülést mértek a sárvári gyógyfürdõben is: csaknem 30 százalékkal többen, mintegy 36-37 ezren keresték fel a fürdõt, mint egy évvel korábban - mondta Kós Melinda, a Sárvári Gyógyfürdõ Kft. értékesítési igazgatója. A szálláshelyekrõl naponta további 600-700 vendég veszi igénybe a fürdõ szolgáltatásit.

  Az év elsõ 5 hónapjában 6,4 százalékkal csökkent a vendégek száma Heves megyében az elõzõ év azonos idõszakához képest - tájékoztatott a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatósága. A vendégéjszakák száma is csökkent, összesen
  1,7 százalékkal. Az átlagos tartózkodási idõ viszont 5,1 százalékkal nõtt.

  Békés megyében Csongrád megyéhez hasonlóan a fürdõ turizmus a legnépszerûbb. Ennek alapján Gyulán és Orosháza-Gyopárosfürdõn fordulnak meg a legtöbben közölte a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. és Tourinform Iroda.

  Az idén májusig a megyébe mintegy 43 ezer turista érkezett. A legtöbben Gyulán töltötték idejüket, a fürdõ mellett a kulturális fesztiválok is vonzóak. A második helyen az eddigi adatok szerint Orosháza-Gyopárosfürdõ végzett több mint 7.200 vendéggel, de több mint 4.000 vendég választotta úti célként Békéscsabát és az arborétummal rendelkezõ Szarvast is.

  Csongrád megyébe a fürdõk mellett a Szegedi Szabadtéri Játékoknak és a gasztronómiai rendezvényeknek van nagy vendégcsalogató ereje Mihály Illés, a Szeged és Térsége Turisztikai Szolgáltató Kht. ügyvezetõ igazgatója szerint. A szakember szerint a gazdasági válság még mindig érzeteti hatását, hisz a turisták elsõsorban a last minute utakat keresik. Szegeden évente 300 ezer vendégéjszakát tölt, mintegy 150 ezer vendég. A szálláshelyek száma a szállodai szobáktól a kempingig mintegy 7.000.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Utazás, herpesz nélkül

  Sajnos, a herpesztõl nyáron sem vagyunk védve, ráadásul a csúf hólyagok gyakran a legrosszabb pillanatokban, a nyaralás elõtt jelennek meg. Mit tehetünk, hogy a várva várt utazást ne keserítse meg a herpesz?

 • A vörös malom

  2007. augusztus 7., 20.00 óra - Városmajori Szabadtéri Színpad, 1120 Budapest.

 • Kedvezménnyel startol a MÁV-START

  Július elsejétõl a személyszállítási feladatokat a MÁV-START végzi a magyar vasútvonalakon. Ebbõl az alkalomból az új vállalat július 1-jén és 2-án üzletpolitikai kedvezményt nyújt utasainak.

 • Horvátország - mire figyelj?

  Szomszédaink kagylóinak közel fele hepatitis-szel fertõzött. Horvátországba a legtöbb magyar utazó a közelség miatt minden egészségügyi felkészülés nélkül utazik. A tengerparti étkezdékben elfogyasztott, a piacokon, helyi halászoktól vásárolt tengeri állatok betegségeket hordozhatnak.

 • Budapesti Pálinka Fesztivál

  2007. május 10 - 13. - Városháza Park, 1052 Budapest, Városház utca 9/11.

 • Quimby Szegeden

  Tizenhárom állomásos országos koncert-körúton vezeti le a Quimby a tavalyi születésnapi ünneplés fáradalmait. Az idén immár 16 éves csapat március 17-én Szegeden lép fel.

 • Riga a legtisztább, Dublin a legszemetesebb város Európában

  Rigát találta a legtisztább városnak, Dublint a legszemetesebbnek egy az európai nagyvárosokban végzett vizsgálódás. Az Ír Üzletemberek a Szemét ellen (IBAL) nevû szövetség tíz európai várost vett górcsõ alá és három - tiszta, mérsékelten szemetes, illetve szemetes - kategóriába sorolta õket.

 • Nyit Magyarország felé az indiai utazási piac

  Mint arról korábban hírt adtunk, a Visegrádi Négyek turisztikai együttmûködésének keretében augusztus végén a tagországok iránt érdeklõdõ és programozni kívánó indiai utazási irodák képviselõi fedezték fel Csehország, Lengyelország és Szlovákia mellett Magyarország turisztikai kínálatát.

 • Megmentik a vidéki kastélyokat

  Több vidéki kastélyt is modern vendéglátóhellyé alakítanak át, és a turizmusból származó bevételekbõl szeretnék fenntartani a létesítményeket. A pénzügyi támogatás azonban sokszor kevés, és nem biztosított a több százmilliós felújítási beruházás megtérülése sem - írja a Világgazdaság.

 • Gesztesi Károly tart sajátos tárlatvezetés a szegedi Dalí kiállításon

  Több friss fejlemény is van a Dalí-kiállítással kapcsolatban. Az egyik, hogy most köszöntöttük a tárlat tízezredik látogatóját, Csóti Jusztinát. A kiskõrõsi diáklány Dalí-katalógust, könyvet, illetve képeslapokat, plakátot kapott ajándékba.

 • Ausztriából is fesztivál látogatókat toboroznak a soproni VOLT Fesztiválra

  A Magyar Turizmus Zrt. és a Sziget Kft. összefogásában Ausztriában – az elmúlt hétvégétõl számítva 10 napon keresztül – rádióhirdetések özöne toborozza az osztrák turistákat a soproni VOLT Fesztiválra.

 • Hogyan foglaljunk világkörüli repülõjegyet?

  Egy világkörüli utazás nem egyszerû dolog. Nem csak az anyagi vonzatait, az útvonaltervezést, vagy az utazás megszervezését tekintve, hanem már a repülõjegyek lefoglalása is bonyolult, fõleg, ha a teljes szakaszt egy jeggyel szeretnénk letudni. Hogyan tervezzünk egy ilyen utat és milyen lehetõségek kínálkoznak a jegyfoglalásra? Az egyik lehetõség, ha sok egymáshoz kapcsolódó egyirányú szakaszt választunk ki, és szép sorjában lefoglaljuk a repülõjegyeket ezekre a járatokra.

 • Civilek a Szigeten

  Klímafotózás, napelemes zuhanyzó, csipkekészítés vagy palacsintasütés naptûzhelyen: csupán néhány érdekesség a Sziget 2006 Civil Szigetének programjaiból. A népszerû helyszínen idén 120 civil szervezet várja a látogatókat augusztus 9-16-ig.

 • Így öltözködött a szögedi nemzet, a szabóipar dicsérete

  2006. május 31. - 2007. december 31. - A díszmagyartól a miniszoknyáig.

 • EU nyílt nap Washingtonban

  Immár több éve minden május 8-án (vagy az ahhoz legközelebb esõ szombaton) az Európai Unió országai kitárják kapuikat a washingtoni közönség elõtt. Ez az európai majálisokhoz hasonlatos esemény (Open Day) a szövetségesek nácizmus fölötti gyõzelmének állít emléket azon a napon, amikor 1945 májusában a német csapatok aláírták a feltétel nélküli kapitulációt.

 • A legtöbb borravalót adó országok

  A legtöbb borravalót adó országokTöbb mint 9000 megkérdezett válaszai alapján készült el a lista. Az élen a németek vannak, náluk az utazók 69%-a mondta, hogy minden esetben ad borravalót, amikor a világot járja. A nyolc nemzetből összeállított rangsort az olaszok zárják, akiknek kevesebb, mint a negyedük hálálkodik a kiszolgálásért. A második helyen az Amerikaiak állnak, akiknek a kultúrájuk része a borravaló fizetése. Közülük sokan a különböző fórumokon és az utazási irodákban érdeklődnek a nyaralás előtt, hogy az adott országban milyen szokásoknak kell megfelelni.

 • Bécsben mutatta meg fiatalos arcát Pécs városa

  A Magyar Turizmus Zrt. ausztriai képviseletének közremûködésével, május második felében két héten keresztül Pécs Beach név alatt mutatkozott be Pécs2010 Európa egyik Kulturális Fõvárosa Bécs szívében, az osztrák fiatalok által igen kedvelt strandbárban.

 • Ázsia

  India

  Az utazás idõpontja attól függ, hogy az ország melyik részébe kívánunk ellátogatni. Délre inkább az év elején utazzunk, északra pedig inkább nyáron.

 • Csõdben a Csalagút

  Csõdvédelmet kért a napokban a La Manche-csatorna alatti alagutat üzemeltetõ brit-francia Eurotunnel társaság, miután kudarcba fulladtak a hitelezõkkel folytatott átütemezési tárgyalások.

 • Az elsõ Mahler lemezek

  Budapest, Mûvészetek Palotája - Elõcsarnok, szeptember 9. - október 1. - A kiállítás Mahler mûveinek elsõ hivatalos felvételeit, az azokból készített hanglemezeket mutatja be. A 'hivatalos' szó azért fontos, mert több szimfóniának van ezeknél korábbi koncertfelvétele, azok azonban az elõadók tudta és beleegyezése nélkül rögzített, úgynevezett kalózkiadások.

 • Kétszáz frankért lehet pucéran túrázni egy svájci kantonban

  Zürich - Kétszáz svájci frankra - 35 ezer forintnyi összegre - bírságolhatók a pucéran túrázók egy svájci kantonban.

  Bár most télen nemigen akad, aki pucéran róná a hegyi ösvényeket, Appenzell Innerrhoden hatóságai jó elõre felkészültek a számukra nem kívánatos jelenségre.

 • Több száz utazási szakember Magyarországon

  Európa egyik legnagyobb utazásszervező cége, a Novasol Budapestet választotta 2007. évi katalógusbemutatója helyszínéül. 2007. március 2. és 4. között közel 300, Európa számos országát képviselő utazási szakember vesz részt az eseményen.

 • Misztikus utazás a Szigeten

  „A hajó a városod utcáin úszik. Titokzatos legénysége az ismeretlen vidék felfedezésére indul. Ahol a hajó megáll, a város feléled és átformálódik: kertek válnak át paradicsomi öböllé, egy tér csodálatos korallzátonnyá, és talán még egy kincses szigetté…”

 • Utazási illemtan

  Nap mint nap utazunk vonaton, buszon, villamoson. Éppen ezért fontos, hogy tudjuk, hogyan illik ezeken a helyeken viselkedni.

 • IX. Falunap és Gombóta Fesztivál

  Sáránd, Sportpálya, 2007. július 7. szombat - A 2007. évi Sárándi Falunap programja is hasonló lesz az elõzõ évihez. A nap a fogatok felvonulásával indul, mint tavaly, majd a Sportpályán ünnepélyes megnyitóval veszi hivatalosan is kezdetét a rendezvény.

 • Részben feloldotta Kenyára vonatkozó besorolását a Külügyminisztérium

  A Külügyminisztérium március 17-én módosította a Kenyára vonatkozó utazási információkat és az ország biztonsági besorolását, a kenyai utazásokat már csak az ország meghatározott területeire nem javasolja a minisztérium. Kenya nyugati térségét (Western, Nyanza és Rift Valley tartományok), valamint Nairobi nyomornegyedeit (Kibera, Mathare, Huruma, Kariobangi, Kawangware és Eastleigh) a Külügyminisztérium továbbra is az „I. Nem javasolt utazási célországok és térségek” kategóriában hagyja.

 • Népszerû volt a Dél-Alföld régió turisztikai kínálata a XII. Szolnoki Utazás Kiállításon

  A 2010. április 8-10-én megrendezett XVII. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Turisztikai Napok és XII. Utazási Kiállításon a Dél-Alföld régió turisztikai kínálatát a Magyar Turizmus Zrt. Dél-Alföldi Regionális Igazgatósága (DARMI) képviselte – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség.

 • Nigun

  Budapest, Mûvészetek Palotája, 2007. július 16. hétfõ 19:30h

 • Pilisszántó

  Lelkes Miklós: Pilisszántó

 • Tanulmányút a magyarországi golfturizmus élénkítéséért

  A magyarországi turisztikai kínálat piacra vitelében kiemelkedõ jelentõségûek a Magyar Turizmus Zrt. által szervezett nemzetközi újságírói és utazásszervezõi tanulmányutak. A július 9-én kezdõdött újságírói tanulmányút célja a magyarországi golfozási lehetõségek bemutatása.

bohócdoktor vizit szja 1%