2024.03.19. - József, Bánk

Kánikulában nõtt a turizmus

A kánikula jól jött a turizmusnak! Az év elsõ öt hónapjában ugyan visszaesésrõl számoltak be az ország legnagyobb turisztikai térségeiben mûködõ szolgáltatók, a kánikulával azonban a vendégek száma is nõtt a fõbb üdülõhelyeken.
bohócdoktor vizit szja 1%

Az MTI által megkérdezett szakértõk és vállalkozók a válság hatásával, az árvízzel, a júniusban tapasztalt nem túl jó idõvel magyarázták, hogy szinte csak július elsõ két hetében indult be a forgalom.

A balatoni turizmus alakulása vegyes képet mutat: a rossz idõjárás miatt gyengére sikerült elõszezon után már van, aki nem panaszkodik, és van, aki behozhatatlan visszaesésrõl ad számot.

Hoffmann Henrik, a mintegy 150 turisztikai szolgáltatót tömörítõ Siófoki Fürdõegylet Turisztikai Egyesület elnöke arról számolt be, hogy az elõszezon sokak számára gyenge volt, de a fõszezon nem rosszabb a tavalyinál. A déli part keleti felét a Balaton Sound fesztivál szinte megtöltötte, a kánikula miatt pedig folyamatosan nõ a vendégek száma.

A Balaton északi partján lévõ szálláshelyek közvetítésével foglakozó Midi Tourist tapasztalatai ennél kedvezõtlenebbek. Sall Csaba ügyvezetõ azt mondta: júniusban mintegy 25, júliusban 15 százalékkal volt alacsonyabb a forgalom, mint egy éve. Ennek a válság, a rossz idõjárás és a szúnyog invázió mellett az az oka, hogy az ország árvíz sújtotta részeibõl nemigen érkeznek, márpedig a badacsonyi iroda vendégkörének 70-75 százalékát a fõként üdülési csekkel fizetõ magyarok teszik ki. A hátrány már behozhatatlan, a cég 18-20 százalékos visszaesésre számít.

A Tisza-tónál az áradás a többi üdülõkörzethez képest késõbbre tolta a fellendülést, hiszen sokakat tartott vissza, és csak július második hétvégéjétõl indult be a turizmus - számolt be több szolgáltató.

A Tisza-tónál 10 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma május végéig a tavalyi év hasonló idõszakához viszonyítva. A külföldiek esetében 4, míg a hazai vendégeknél 13 százalékos volt a visszaesés.

Egyebek mellett a válság miatti pénzszûke, az üdülési csekkek megadóztatása, illetve a Dunakanyarba vezetõ utak rossz állapota lehet az oka annak, hogy jelentõsen csökkent Visegrád, valamint a térség vendégforgalma - mondta a Visegrádon szállodát és két éttermet is mûködtetõ vállalkozó.

Zeller Tibor elmondta, hogy a belföldi vendégek egyre kevesebbet költenek utazásra, ha mégis felkerekednek, akkor többnyire üdülési csekkjeiket használják fel a dunakanyari szállodákban, éttermekben.

A hétvégi strandforgalom ugyan megnõtt, de a szállóvendégek száma nem emelkedett jelentõsen a kánikula, a vakáció, valamint annak ellenére sem, hogy két-három új, jó színvonalú szolgáltatást nyújtó szálloda nyílt a szezon kezdetére a Velencei tónál.

A kereskedelmi szálláshelyeken a fõszezon ellenére sincs telt ház, s kevesebbet költenek a nyaralók, a strandoló vendégek. A vendéglátóhelyek forgalma nagyon visszafogott, s a tókörnyéki vállalkozók szerint kevesebben, s kevesebbet költenek. Az viszont már érzõdik az élelmiszerüzletek, szupermarketek forgalmán, hogy benépesültek a nyaralóházak.

Hévízen az év elsõ öt hónapjában tapasztalt forgalomcsökkenés után ezekben a hetekben újból a tavalyival azonos számú látogatót regisztráltak - mondta Hegedûs Lajos, a Hévízgyógyfürdõ Nonprofit Kft. ügyvezetõ igazgatója. A turizmusban tapasztalt általános visszaesés miatt júniusig mintegy 5 százalékkal kevesebb vendég kereste fel a hévízi tavat és a hozzá kapcsolódó fürdõt. Júniusban azonban javultak a mutatók, nagyjából a tavalyival azonos szintre.
Hozzátette: a mostani, kánikulai idõszakban naponta 3.500-4.000 látogató vált jegyet a tónál.

Zalakaroson az év elsõ öt hónapja szintén visszaesést hozott, a tavalyihoz képest mintegy 10 százalékkal kevesebb vendég érkezett a fürdõbe, amelynek bevétele 7 százalékkal csökkent - közölte Horváth Vencel, a Gránit Gyógyfürdõ Zrt. elnök-vezérigazgatója. A szakember szerint az üdülési csekkes forgalom változatlan a tavalyihoz képest, de a drágább szolgáltatások iránt csökkent a kereslet. A kánikulával azonban itt is javulóban vannak az adatok.

Július elsõ két hetében bõvülést mértek a sárvári gyógyfürdõben is: csaknem 30 százalékkal többen, mintegy 36-37 ezren keresték fel a fürdõt, mint egy évvel korábban - mondta Kós Melinda, a Sárvári Gyógyfürdõ Kft. értékesítési igazgatója. A szálláshelyekrõl naponta további 600-700 vendég veszi igénybe a fürdõ szolgáltatásit.

Az év elsõ 5 hónapjában 6,4 százalékkal csökkent a vendégek száma Heves megyében az elõzõ év azonos idõszakához képest - tájékoztatott a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatósága. A vendégéjszakák száma is csökkent, összesen
1,7 százalékkal. Az átlagos tartózkodási idõ viszont 5,1 százalékkal nõtt.

Békés megyében Csongrád megyéhez hasonlóan a fürdõ turizmus a legnépszerûbb. Ennek alapján Gyulán és Orosháza-Gyopárosfürdõn fordulnak meg a legtöbben közölte a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. és Tourinform Iroda.

Az idén májusig a megyébe mintegy 43 ezer turista érkezett. A legtöbben Gyulán töltötték idejüket, a fürdõ mellett a kulturális fesztiválok is vonzóak. A második helyen az eddigi adatok szerint Orosháza-Gyopárosfürdõ végzett több mint 7.200 vendéggel, de több mint 4.000 vendég választotta úti célként Békéscsabát és az arborétummal rendelkezõ Szarvast is.

Csongrád megyébe a fürdõk mellett a Szegedi Szabadtéri Játékoknak és a gasztronómiai rendezvényeknek van nagy vendégcsalogató ereje Mihály Illés, a Szeged és Térsége Turisztikai Szolgáltató Kht. ügyvezetõ igazgatója szerint. A szakember szerint a gazdasági válság még mindig érzeteti hatását, hisz a turisták elsõsorban a last minute utakat keresik. Szegeden évente 300 ezer vendégéjszakát tölt, mintegy 150 ezer vendég. A szálláshelyek száma a szállodai szobáktól a kempingig mintegy 7.000.