rss
 • Kánikulában nõtt a turizmus

 • Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió

  A kánikula jól jött a turizmusnak! Az év elsõ öt hónapjában ugyan visszaesésrõl számoltak be az ország legnagyobb turisztikai térségeiben mûködõ szolgáltatók, a kánikulával azonban a vendégek száma is nõtt a fõbb üdülõhelyeken.

  Az MTI által megkérdezett szakértõk és vállalkozók a válság hatásával, az árvízzel, a júniusban tapasztalt nem túl jó idõvel magyarázták, hogy szinte csak július elsõ két hetében indult be a forgalom.

  A balatoni turizmus alakulása vegyes képet mutat: a rossz idõjárás miatt gyengére sikerült elõszezon után már van, aki nem panaszkodik, és van, aki behozhatatlan visszaesésrõl ad számot.

  Hoffmann Henrik, a mintegy 150 turisztikai szolgáltatót tömörítõ Siófoki Fürdõegylet Turisztikai Egyesület elnöke arról számolt be, hogy az elõszezon sokak számára gyenge volt, de a fõszezon nem rosszabb a tavalyinál. A déli part keleti felét a Balaton Sound fesztivál szinte megtöltötte, a kánikula miatt pedig folyamatosan nõ a vendégek száma.

  A Balaton északi partján lévõ szálláshelyek közvetítésével foglakozó Midi Tourist tapasztalatai ennél kedvezõtlenebbek. Sall Csaba ügyvezetõ azt mondta: júniusban mintegy 25, júliusban 15 százalékkal volt alacsonyabb a forgalom, mint egy éve. Ennek a válság, a rossz idõjárás és a szúnyog invázió mellett az az oka, hogy az ország árvíz sújtotta részeibõl nemigen érkeznek, márpedig a badacsonyi iroda vendégkörének 70-75 százalékát a fõként üdülési csekkel fizetõ magyarok teszik ki. A hátrány már behozhatatlan, a cég 18-20 százalékos visszaesésre számít.

  A Tisza-tónál az áradás a többi üdülõkörzethez képest késõbbre tolta a fellendülést, hiszen sokakat tartott vissza, és csak július második hétvégéjétõl indult be a turizmus - számolt be több szolgáltató.

  A Tisza-tónál 10 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma május végéig a tavalyi év hasonló idõszakához viszonyítva. A külföldiek esetében 4, míg a hazai vendégeknél 13 százalékos volt a visszaesés.

  Egyebek mellett a válság miatti pénzszûke, az üdülési csekkek megadóztatása, illetve a Dunakanyarba vezetõ utak rossz állapota lehet az oka annak, hogy jelentõsen csökkent Visegrád, valamint a térség vendégforgalma - mondta a Visegrádon szállodát és két éttermet is mûködtetõ vállalkozó.

  Zeller Tibor elmondta, hogy a belföldi vendégek egyre kevesebbet költenek utazásra, ha mégis felkerekednek, akkor többnyire üdülési csekkjeiket használják fel a dunakanyari szállodákban, éttermekben.

  A hétvégi strandforgalom ugyan megnõtt, de a szállóvendégek száma nem emelkedett jelentõsen a kánikula, a vakáció, valamint annak ellenére sem, hogy két-három új, jó színvonalú szolgáltatást nyújtó szálloda nyílt a szezon kezdetére a Velencei tónál.

  A kereskedelmi szálláshelyeken a fõszezon ellenére sincs telt ház, s kevesebbet költenek a nyaralók, a strandoló vendégek. A vendéglátóhelyek forgalma nagyon visszafogott, s a tókörnyéki vállalkozók szerint kevesebben, s kevesebbet költenek. Az viszont már érzõdik az élelmiszerüzletek, szupermarketek forgalmán, hogy benépesültek a nyaralóházak.

  Hévízen az év elsõ öt hónapjában tapasztalt forgalomcsökkenés után ezekben a hetekben újból a tavalyival azonos számú látogatót regisztráltak - mondta Hegedûs Lajos, a Hévízgyógyfürdõ Nonprofit Kft. ügyvezetõ igazgatója. A turizmusban tapasztalt általános visszaesés miatt júniusig mintegy 5 százalékkal kevesebb vendég kereste fel a hévízi tavat és a hozzá kapcsolódó fürdõt. Júniusban azonban javultak a mutatók, nagyjából a tavalyival azonos szintre.
  Hozzátette: a mostani, kánikulai idõszakban naponta 3.500-4.000 látogató vált jegyet a tónál.

  Zalakaroson az év elsõ öt hónapja szintén visszaesést hozott, a tavalyihoz képest mintegy 10 százalékkal kevesebb vendég érkezett a fürdõbe, amelynek bevétele 7 százalékkal csökkent - közölte Horváth Vencel, a Gránit Gyógyfürdõ Zrt. elnök-vezérigazgatója. A szakember szerint az üdülési csekkes forgalom változatlan a tavalyihoz képest, de a drágább szolgáltatások iránt csökkent a kereslet. A kánikulával azonban itt is javulóban vannak az adatok.

  Július elsõ két hetében bõvülést mértek a sárvári gyógyfürdõben is: csaknem 30 százalékkal többen, mintegy 36-37 ezren keresték fel a fürdõt, mint egy évvel korábban - mondta Kós Melinda, a Sárvári Gyógyfürdõ Kft. értékesítési igazgatója. A szálláshelyekrõl naponta további 600-700 vendég veszi igénybe a fürdõ szolgáltatásit.

  Az év elsõ 5 hónapjában 6,4 százalékkal csökkent a vendégek száma Heves megyében az elõzõ év azonos idõszakához képest - tájékoztatott a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatósága. A vendégéjszakák száma is csökkent, összesen
  1,7 százalékkal. Az átlagos tartózkodási idõ viszont 5,1 százalékkal nõtt.

  Békés megyében Csongrád megyéhez hasonlóan a fürdõ turizmus a legnépszerûbb. Ennek alapján Gyulán és Orosháza-Gyopárosfürdõn fordulnak meg a legtöbben közölte a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. és Tourinform Iroda.

  Az idén májusig a megyébe mintegy 43 ezer turista érkezett. A legtöbben Gyulán töltötték idejüket, a fürdõ mellett a kulturális fesztiválok is vonzóak. A második helyen az eddigi adatok szerint Orosháza-Gyopárosfürdõ végzett több mint 7.200 vendéggel, de több mint 4.000 vendég választotta úti célként Békéscsabát és az arborétummal rendelkezõ Szarvast is.

  Csongrád megyébe a fürdõk mellett a Szegedi Szabadtéri Játékoknak és a gasztronómiai rendezvényeknek van nagy vendégcsalogató ereje Mihály Illés, a Szeged és Térsége Turisztikai Szolgáltató Kht. ügyvezetõ igazgatója szerint. A szakember szerint a gazdasági válság még mindig érzeteti hatását, hisz a turisták elsõsorban a last minute utakat keresik. Szegeden évente 300 ezer vendégéjszakát tölt, mintegy 150 ezer vendég. A szálláshelyek száma a szállodai szobáktól a kempingig mintegy 7.000.


  Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Disney on Ice

  2008. március 21., 19.00 óra - Papp László Budapest Sportaréna, 1148 Budapest, Ifjúság útja 5. - A Disney-ötlet kifogyhatatlan, végtelenül sok formában jelent már meg, most szintén egy új közegben válik valóra: a világ legismertebb mesefigurái és történetei ezúttal a jégen elevenednek meg egy parádés zenés-táncos jégshowban.

 • Lázadás a fedélzeten

  Na, nem a Bounty-n, hanem egy Toulouse-ból Casablancába közlekedõ repülõjárat fedélzetén.

 • A MÁV meghosszabbítja áprilisi bérleteinek érvényességét

  A vasúttársaság, felkészülve a május elsejei tarifaváltozásra – az utasok kiszolgálásának zökkenõmentessé tétele érdekében – az áprilisra érvényes havi- és félhavi jegyek érvényességét május 7-éig meghosszabbítja.

 • The Cult - A Return to Wild – World Tour

  PETÕFI CSARNOK SZABADTÉR - 2007. június 25., 19:30

 • Twitter-eznek már az utazási cégek is

  A twitterezés mára a közösségi oldalak egyik legfelkapottabb formája, ahol az arcátlan nyomulás nem, a szolgálatkészség viszont határozottan kifizetõdõ nemcsak a magánszemélyek, de újabban a cégek és a különbözõ szolgáltatók számára is.

  Õk azok, akik elõszeretettel használják ezt az újfajta információ-megosztó lehetõséget, köztük egyre több turisztikai cég és légitársaság is.

 • Belföldi repülõjárat Debrecen és Budapest között

  Az északnémet székhelyû OLT (Ostfriesische Lufttransport) légitársaság és a Malév Rt. együttmûködésében május 1-jétõl menetrend szerinti légi járat köti össze Debrecent és Budapestet. Az OLT légitársaság SAAB–340-es típusú 33 személyes turboprop repülõgépei, Malév-járatszámmal közlekednek majd naponta kétszer a két város között.

 • Ötcsillagos szálloda Budapest elsõ magánkórháza

  A fõváros szívében, az V. kerületben július 1-jén megnyílt Budapest elsõ magánkórháza. A 2010. július 1-jén hivatalosan megnyílt Dr. Rose Magánkórház alapítói a Medical Center bõvítésével a jelenlegi hazai viszonyokhoz képest sokkal inkább szolgáltatáscentrikusan közelítik meg az egészségügyi ellátást.

 • Magyarországé lett a 'Legjobb Európai Stand' az ITB-n

  Rendkívüli elismerésben részesült a magyarországi turisztikai megjelenés a világ egyik legnagyobb turisztikai vásárán: a Magyar Turizmus Zrt. standja nyerte el a Best Exhibition Award-ot, a Legjobb Európai Stand díját a március 9-13. között Berlinben megrendezett „Internationale Tourismus Börsén” (ITB).

 • Francia Filmnapok

  Idén immár tizenegyedik alkalommal, a hagyományoknak megfelelően április 16-25. között tartják a Francia Filmnapokat. Esetleg még kiegészülhet a filmnapok jelenleg tervezett programja, de az már bizonyos, hogy Budapest mellett Szegeden, Pécsett, Debrecenben, Miskolcon, Győrött és Kecskeméten nézheti meg a közönség a legfrissebb francia filmtermés legjavát.

 • Offspring a VOLT-on!

  A kaliforniai punk legsikeresebb zenekara, az Offspring is fellép a VOLT fesztiválon - jelentették be a szervezõk. A zenekar július 5-én ad koncertet a soproni fesztivál nagyszínpadán, így a VOLT közönsége az elsõk között kaphat elõben is ízelítõt a csapat június végén megjelenõ lemezanyagából. A zenekar elõször koncertezik hazánkban.

 • Szarvasi Körös Napok

  Szarvas, Szent István park, 2007. július 15 - 2007. augusztus 4. - Szarvas Város Barátainak Köre civil egyesület és a Szarvasért Alapítvány már ötödik éve emlékezik meg a város újratelepítésének évfordulójáról.

 • Megmentik a vidéki kastélyokat

  Több vidéki kastélyt is modern vendéglátóhellyé alakítanak át, és a turizmusból származó bevételekbõl szeretnék fenntartani a létesítményeket. A pénzügyi támogatás azonban sokszor kevés, és nem biztosított a több százmilliós felújítási beruházás megtérülése sem - írja a Világgazdaság.

 • Régiségek vására

  2007. május 19. - 2007. május 20. - Régiségek vására Szegeden a város napján is. Gyûjtõknek és alkalmi kutakodóknak! Megmentésre váró értékek? Múlandó tárgyi emlékek? Letûnt korok használhatatlan kacatjai? Döntse el Ön!

 • Szállodák vasúti vagonokból

  A nem mindennapi szállodák közül a legújabbak a vasúti vagonokból kialakítottak, amelyek iránt elsősorban a vasutak szerelmesei rajonganak.

 • Szuperbaktérium Nagy-Britanniában

  A Cardiffi Egyetem kutatói szerdán új gént azonosítottak dél-ázsiai és brit páciensekben talált baktériumokban.

 • Virágkarnevál Debrecenben

  Idén közel félmillió érdeklõdõ várható a Debreceni Virágkarneválra augusztus 15-21. között. Az ötnapos rendezvény a virágok mellett a zene és a tánc jegyében telik, amelyet különbözõ bemutatók és kiállítások tesznek még színesebbé.

 • Veréb Fesztivál

  Július 20-21.-én kerül megrendézésre Csornán az Aqua Kempingeben a II.Veréb Fesztivál,ahol közel 20 zenekar fog fellépni.

 • Született zöldek – Hegyalja Fesztivál

  A világörökség szelleme, nemes borok, kiváló muzsika, remek közösség, környezetvédelem - ezek a legfõbb jellemzõi a Hegyalja Fesztiválnak, mely valódi márka lett rövid idõn belül a hazai és közép-kelet-európai fesztiválpiacon.

 • A fény útján

  Bár március idusa táján Gábor Áron neve viszonylag gyakran felmerül (felcsendül), ezúttal nem a rézágyújáról elhíresült szabadságharcosról lesz szó, hanem a Kokas Ignác-tanítvány képzõmûvészrõl és feleségérõl.

 • Észak-Korea a turizmusban bízik

  Észak-Korea a turisztikai létesítmények mûködtetésében látja a következõ évtized sikerét. Az ország nemcsak az államháztartás egyensúlyát, de valamicske hasznot is remél a régiófejlesztésektõl és turisztikai komplexumok, szállodák létesítésébõl, illetve a már meglévõk korszerûsítésébõl.

 • Koszovói turizmus? Kösz, egyelõre nem!

  Akár a Balkán újabb kis gyöngyszeme lehet a függetlenségét frissen kikiáltott Koszovó, feltéve, ha sikerül megõriznie ma még törékeny önállóságát, illetve lakói a csempészet és seftelés helyett nekilátnak a szalonképesebb nemzetgazdasági ágak fellendítésének.

 • X. Soproni Szüreti Napok

  X. Soproni Szüreti Napok 2007. augusztus 31. és szeptember 2. között.

 • A francia GEO magazin 8 oldalas riportban mutatta be Budapestet

  Az MT Zrt. és a BTH Kft. szervezésében látogatott Budapestre a francia GEO magazin újságírója Christelle Pangrazzi, aki elsõsorban Budapest fürdõi, a fürdõk építészete, a város szokatlan látnivalói és gasztronómiája, a város kávéházi élete iránt érdeklõdött.

 • Menekítik a turistákat

  Menekülnek a külföldi turisták a tunéziai káoszból. Az utazási irodák folyamatosan indítják a charterjáratokat, hogy mindenkit kimenekítsenek. Ha sikerül tartani a tempót, vasárnap estére kiürülnek a repterek - írja az AfriPORT.

 • Csernobil várja a turistákat

  Közeledik a csernobili atomerõmû balesetének 25. évfordulója, s ez alkalomból bejelentették, hogy a térséget megnyitották az idegenforgalom számára.

 • Nincs többé dohányzó taxi Tokióban

  Hétfõtõl már a tokiói taxikban sem lehet cigarettára gyújtani az új dohányzásellenes szabályok életbe lépése miatt. A döntés elõzménye, hogy két taxitársaságot 2005-ben bepereltek sofõrjei, amiért utasaik dohányfüstjét kellett szívniuk. A bíróság akkor még elutasította kártérítési igényüket, melyet a passzív dohányzásból adódó egészségromlásukra hivatkozva kértek. Az ítéletben azonban az is szerepelt, hogy a társaságok gondolják át, milyen intézkedéseket tehetnek.

 • No Motor Rally: játék és természetjárás mindenkinek!

  Második alkalommal kerül megrendezésre a Bakonyban a No Motor Rally. A festõi szépségû Magas-Bakony települése, Csesznek május 1-3. között játékkal egybekötött természetjárásra és vendégeskedésre hívja a természetet, a nyugalmat, a festõi tájat, a falusi környezetet, a baráti hangulatot kedvelõket.

 • Kevesebb külföldi jött Budapestre és a Balatonhoz

  A magyar gazdaság szerkezetváltása elkerülhetetlen, amelyben a turizmusnak a jelenleginél nagyobb szerepet kell kapnia - hangzott el szerdán azon a keszthelyi ünnepségen, ahol Zala, Somogy és Veszprém megye Kereskedelmi és Iparkamarái "minõsített üzlet" védnöki táblák kiosztásával díjazták a magyar vendéglátás hírnevét és presztízsét növelõ vendéglátókat.

 • Utak térben és idõben

  Végtelen utazás – Utak térben és idõben címmel egy éven keresztül mutatja be hazánk térségeit a Magyar Nemzeti Múzeum. A programsorozat elsõ állomása a Jászság, az Észak Alföld, ide november 10 és 11 között utazhatnak az érdeklõdõk. A hónap végén, 24 és 25-e között Gödöllõt és környékét, míg december elején, 8-9-én Veszprémet és Ajkát ismerhetik meg a mûvelõdni vágyók.

 • Austrian: pontosságban az élen

  Jelentõsen az európai átlag felett teljesített az Austrian Airlines Csoport pontosságát tekintve 2007-ben, az Európai Légitársaságok Szövetsége (AEA) által frissen kiadott, a teljes 2007-es évre vonatkozó statisztikája szerint.