2024.04.20. - Tivadar

Jó nyári szezont zárt Ferihegy

Akkor 2,4 millió utast indított és fogadott a magyar fõváros nemzetközi repülõtere, ezt a számot ismét sikerült beállítani a július-augusztus-szeptemberi nyári csúcsidõszak alatt. A Budapest Airport szakértõi optimisták, szerintük már látszik a fény az alagút végén, a légiközlekedés ismét szárnyra kaphat itthon is.
bohócdoktor vizit szja 1%

A nyári szezon a várakozásoknál is jobban sikerült a budapesti repülõtéren: júliusban 797,558, augusztusban 843,336 míg szeptemberben 769,645 utas indulását és érkezését regisztrálta a Budapest Airport. A három hónap összesen 2,4 millió utast jelentett a repülõtéren, amire utoljára a 2007-es rekordévben volt példa, akkor 8,7 millió utasa volt a repülõtérnek egész évben. Az idei egész éves kilátások valamivel szerényebbek, mivel az egész földrészen megérezték azt a két hetet áprilisban, amikor az izlandi vulkán kitörése miatt szinte egész Európában hosszabb-rövidebb idõre le kellett zárni a légteret.

A nyaralási szezon alaposan próbára tette a repülõtéri személyzet és az infrastruktúra teljesítõképességét, a terminálok sokszor az áteresztõképességük felsõ határán teljesítettek. Ennek részben a kötelezõ Schengen/nem-Schengen elválasztás az oka, ami sokszor megfelezi az amúgy is szûkös áteresztõ kapacitást. Ráadásul az egyre szigorúbb utasbiztonsági elõírások miatt jelentõsen lelassult az egyébként korszerû ellenõrzõpontok áteresztõképessége.

A menetrendszerû légitársaságok, amelyek a repülõtér 2-es terminálját használják, jelentõsen növelték a gépek kihasználtságát, az úgy nevezett load factort, ami a növekedés legjobb barométere.