2021.09.20. - Friderika

Tallinn - A legek városa

Tallinn - A legek városa
Tallinn Észak-Európa legrégibb fõvárosa, központjában található a térség legjobban megõrzött középkori városmagja, és még folytathatnánk a legek sorát: a város falai között bukkanhatunk rá a világ legrégebben (1422 óta) mûködõ patikájára, St. Olaf nevét viselõ temploma az 1800-as évek végéig a világ legmagasabb épületének számított, a Városháza pedig Észak-Európa egyetlen érintetlenül megmaradt ilyen jellegû gótikus épülete. Az észtek mai fõvárosa, egykori nevén Reval, gazdag történelme során tartozott a dánokhoz, a német lovagrendhez, a svédekhez, az oroszokhoz, és pár évtizedig a Szovjetunió egyik nagyvárosa volt.
bohócdoktor vizit szja 1%

Valaha nagyon jelentõs szerepet töltött be a Balti-tengeren a Hansa-szövetség tagjaként. Régi fényét kezdi visszakapni, UNESCO-világörökséggé nyilvánított óvárosa legalábbis a térség egyik legvonzóbb turisztikai látványosságává nõtte ki magát az utóbbi idõkben.

Tallinn szûk középkori utcácskáin hosszú órákig lehet barangolni, de a város más kuriózumokat is tartogat az odalátogatóknak. A közeli, felkapott Kadriorg negyed palotája és parkja az orosz cárok ízlését tükrözi. Tallinntól nem messze, az Észt Szabadtéri Múzeum erdõs környezetében régi épületek egyedülálló gyûjteményét csodálhatjuk meg, felesleges szabad idõnket pedig a tengerparti stranddal és botanikus kerttel is rendelkezõ Piritában tölthetjük el.