2024.03.28. - Gedeon, Johanna

3200 éves írnoksírt találtak Egyiptomban

3200 éves írnoksírt találtak Egyiptomban
A káprázatos sírkamra falfestményein a Halottak Könyvébõl vett jelenetek láthatóak. Ken-Ámon királyi írnok káprázatos sírját tárták fel Kairótól 120 kilométerre keletre, Iszmailíja közelében - jelentette be az Egyiptomi Legfelsõbb Régészeti Tanács. A XIX. dinasztia (Kr.e.1315-1201) uralkodásának idejébõl származó sírkamrát Tell el-Maszkuta faluban tárták fel, ahol az ókorban helyõrség mûködött, és ahol felszerelték és ellátták a keleti hadjáratba induló egyiptomi hadsereget. Az agyagtéglából épített sírkamra egy kõboltozatos mennyezetû négyszögletes szobából, valamint egy mély aknából áll.
bohócdoktor vizit szja 1%

Belsejében a régészek egy nagy, mészkõbõl faragott, feliratokkal borított szarkofágra bukkantak.A sírkamra falain olvasható feliratok felsorolják az elhunyt rangjait, valamint megemlítik feleségét, Íziszt, aki Atum héliopoliszi napisten énekesnõje volt.

A káprázatos falfestményekkel díszített sírkamra falain az eltávozottak túlvilági "eligazodását" segítõ Halottak Könyvébõl vett jelenetek elevenednek meg. Köztük van a leghíresebb, a 125. fejezet, amely a túlvilági bíróság ítéletét mondja el a lélek felett.
A falfestmények és Ken-Ámon címei, rangjai, aki a királyi nyilvántartások felügyelõje volt, arra engednek következtetni, hogy a fáraó írnoka fontos személy lehetett" - vélekedett Mohamed Abdel Makszúd.

A nekropoliszt a környékbeliek a késõbbiekben is használták, a feltárások során 35 római kori temetkezést is felfedeztek.