2020.11.29. - Taksony

Huszonöt éve jár Budapestre Jumbo Jet

Huszonöt éve jár Budapestre Jumbo Jet
Huszonöt éve, hogy a Lufthansa légitársaság Boeing 747-230B típusú repülõgépe elõször landolt Magyarországon. Ezzel egy új korszak kezdõdött a Ferihegyi repülõtér történetében, hiszen a hatalmas 747-es, becenevén a Jumbo Jet jelenléte a korszerû és nagy repülõterek közé emelte a budapesti légikikötõt.

Negyed századdal ezelõtt, 1985. július 15-én több újság, sõt, még a televízió is kivonult a repülõtérre, a kilátóteraszon pedig százak tolongtak, hogy láthassák a Lufthansa D-ABYP lajstromjelû gépét, amely az óriásgépek közül elsõként szállt le a magyar fõvárosban.
bohócdoktor vizit szja 1%

A gép landolása fontos kilométerkõ volt a repülõtér életében és elõrevetítette a Ferihegyi repülõtér akkori modernizációját, ugyanis alig néhány hónap volt már csak hátra a 2-es terminál átadásáig. A budapesti légikikötõ ezzel felkerült az elsõ osztályú repülõterek világtérképére.

Az elsõ években még ritkaságnak számított a Jumbo Jetek érkezése, azonban az utóbbi évtizedben már elmondható, hogy napi rendszerességgel szállnak le Magyarországon fõleg csomag- és teherszállító cégek 747-esei, de érkeznek charter gépként is, és technikai kitérõként is leszállnak Magyarország legfontosabb repülõterén. A hatalmas, több száz tonnás gép jelenleg a legnagyobb géptípus, amely rendszeresen megfordul Budapesten. A rendkívüli méretekkel rendelkezõ repülõ érkezése és indulása a ferihegyi futópálya betonján minden alkalommal lélegzetelállító látványt nyújt.

A Boeing 747-es a világ egyik legismertebb repülõgéptípusa, világszerte rajongói klubok százai jelzik azt a rendkívüli és impozáns érzést, amely ezt a géptípust övezi. Kisebb-nagyobb módosításokkal már negyven éve gyártják és közel négy évtizedig õrizte az egy járaton ülõ legmagasabb utasszám rekordját. Legújabb változata, a jelentõsen áttervezett 747-8 a következõ hónapokban fog elõször szolgálatba állni éppen a Budapest Airport egyik jelentõs teherszállító partnerénél, a Cargolux légitársaságnál.

A budapesti légikikötõ méreteinél fogva még az ennél nagyobb teherszállító gépek fogadására is alkalmas, hiszen a 3707 méter hosszú 2-es futópálya a világ legnagyobb tehergépeit is biztonsággal tudja fogadni. Az óriás teherszállító gépek jelenléte az egész magyar gazdaság számára fontos, hiszen ezeken a gépeken utaznak Magyarország és a Távol-Kelet között a magyar ipar csúcsminõségû gyógyszerei és a világhírû libamáj is.